Triki in nasveti
05.12.2010 16:39
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Sladke skrivnosti operacijskega sistema Windows 7 prvič

Sladke skrivnosti operacijskega sistema Windows 7 prvič
Sladke skrivnosti operacijskega sistema Windows 7 prvič

Če boste malo pobrskali po spletu in operacijskem sistemu Windows 7, boste odkrili nekaj zanimivih in zelo koristnih, do sedaj skritih možnosti in aplikacij.

Ne sramujte se, da tega niste vedeli. Večina ljudi namreč obožuje skrite »bombončke«, ki jih lahko uporabljajo popolnoma zastonj. Nekatere je preprosto, medtem ko je druge težje najti. Nekaj takšnega poznamo že iz časov legendarnih Windows XP in nekatere med njimi ste morda že odkrili. V vsakem primeru menimo, da je prišel čas, da vam ponudimo nekaj storitev skritih znotraj operacijskega sistema Windows 7. Zagotavljamo vam, da kmalu vsaj brez ene izmed njih preprosto ne boste mogli več živeti. Nam so všeč praktično vse, vendar brez konkurence na prvo mesto postavljamo “Božjo mapo” (God mode), v katerem se naenkrat čudežno v enem nivoju prikaže dvesto sedemdeset elementov, ki vam omogočajo dostop do skoraj vsakega dela operacijskega sistema Windows 7. Priročno, mar ne?

Skrivnost št. 1: “God mode” ali “Božja mapa”
Z Bogom tole seveda nima nič skupnega, toda ko se na enem mestu (po možnosti na namizju) prikaže 270 ikon, oziroma povezav za zagon številnih aplikacij, vse skupaj deluje precej “božansko”. Namesto da nenehno iščete določeno orodje, ki vam bo pomagalo spremeniti enega od “milijon” parametrov in še “več milijonov” možnosti, boste s to skrivnostjo v eni mapi z enim klikom na želen programček spremenili želene parametre. In kako priti do njega? Zelo preprosto. Čeprav velja za skrivnost, pa jo lahko kreiramo kjerkoli (mapo namreč). Naš predlog je, da jo ustvarite na namizju, klik z desnim gumbom miške in nato izbere ustvari novo mapo. In sedaj trik. Za ime mape vpišite sledece: “GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}“. Izpustite narekovaje in zadnjo piko, ki v tem primeru označuje le konec stavka. Z novo ustvarjeno mapo rokujete kot z običajnimi, le da boste v tej našli kup nove zabave z internimi parametri operacijskega sistema Windows 7.

Skrivnost št.2: Varnostno preverjanje
Ne, ne gre za varnost za katero so zadolženi protivirusni programi ali požarni zid (firewall), ampak gre za zanimiva in potencialno zelo koristna orodja, ki vam bodo razkrila, kako stabilen je vaš sistem, ali kako so se v nekem obdobju obnašale njegove komponente, npr. programi, ki ste jih skušali zagnati in programska oprema, ki je del vsakega računalniškega sistema. Vedenjski podatki sistema se nenehno evidentirajo, Reliability Monitor pa je aplikacija, ki je ne morete uporabljati ves čas, zato je najbolje da jo zaženete, ko imate občutek, da je vaš sistem pod velikim stresom in se vede čudno. Na namizju se vam bo odprlo okno z grafikonom, ki prikazuje indeks stabilnosti, kot tudi oznako programa. Zvedeli boste torej vse, kar potrebujete za odločitev, ali boste problem rešili sami ali pa boste zato poiskali zunanjo pomoč; odločitev je pač vaša. Priporočamo vam, četudi ste popoln začetnik, da poskusite nekaj težav rešiti sami. Vendarle je to najboljši način, da se naučite nečesa novega, vsak trud pa bo še kako poplačan.


Prijavi napako v članku