Telefoni
28.09.2009 12:33
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Sharp in Olympus razvila ekološki mobilni telefon iz lesa

Telefon z ohišjem iz lesa je ekološko sprejemljivejši od običajnih modelov.
Telefon z ohišjem iz lesa je ekološko sprejemljivejši od običajnih modelov.

NTT DOCOMO, z več kot 55 milijoni odjemalcev na Japonskem eden izmed največjih svetovnih mobilnih operaterjev, je sporočil, da je razvil prototip lesenega mobilnega telefona. No, da ne bo pomote, leseno je le ohišje, in sicer iz lesa pridobljenega iz dreves posekanih pri rednem vzdrževanju gozdov. Prototip so izdelali v sodelovanju s Sharpom, Olympusom in projektom “more trees”, katerega ustanovitelj je priljubljeni japonski glasbenik Ryuichi Sakamoto.

Prototip za ohišje uporablja les cipres in je poimenovan TOUCH WOOD. Ustvarjalci se poleg skrbi za okolje lahko pohvalijo še z odlično vzdržljivostjo, odpornostjo na vodo in vlago ter glede na to, da gre za naravne materiale, tudi na insekte in plesen. Vse to pa omogoča posebna tridimenzionalna tehnika stiskanja lesa v kalupe, ki jo je razvil Olympus. Vsak telefon krasi tudi edinstven videz, saj je ta neposredno odvisen od videza lesa iz katerega je izdelan in je tako pri vsakem modelu nekoliko drugačen. Pri izdelavi tudi ne uporabljajo nobenih dodatnih lakov ali barvil, ki bi lesu spremenila videz ali vonj. Ima pa telefon vseeno privlačen svetleč videz, ki je posledica uporabljene metode stiskanja lesa.

Telefon bodo predstavili tudi na sejmu ITU Telecom World 2009, ki bo potekal v Ženevi od 5. do 9. oktobra. Na domačih tleh pa ga bodo javnosti predstavili na japonskem CEATEC JAPAN 2009, ki bo potekal od 6. do 10. oktobra. Tam bodo predstavljene tudi tehnične podrobnosti naprav, za sedaj je znano le, da bodo imeli zaslone občutljive na dotik in pa seveda leseno ohišje.


Prijavi napako v članku