Računalništvo, telefonija
07.03.2019 11:35
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Še vedno nimamo letečih avtomobilov, a zanje že imamo pnevmatike in platišča

Pnevmatika in platišče Goodyear AERO sta resnično nekaj edinstvenega.
Pnevmatika in platišče Goodyear AERO sta resnično nekaj edinstvenega.

Vsi se verjetno strinjamo s tem, da bi bilo lepo, če bi se lahko izognili dolgim kolonam na cesti, še lepše pa bi bilo, če bi lahko z osebnim avtomobilom na cilj kar prileteli. Te sanje bodo lahko kaj kmalu postale resničnost, saj se na tem področju že dalj časa poskušajo dokazati različna podjetja, kot so Uber, Airbus, Porsche in celo Lyft. Večina izmed njih ima že razvite delujoče prototipe, to pa je inženirje uveljavljenega proizvajalca pnevmatik Goodyear spodbudilo k pripravi inovativne pnevmatike za leteče avtomobile, ki je bila prvič predstavljena udeležencem mednarodnega avtomobilskega salona v Ženevi.

Inženirji podjetja Goodyear so za leteče avtomobile prihodnosti pripravili inovativno platišče s pnevmatiko, ki jo lahko uporabljamo tako v zraku kot na cesti. Novost namreč omogoča vožnjo po cesti in potovanje po zraku, saj pri vožnji po cesti opravlja klasično vlogo avtomobilske pnevmatike, v zraku pa prevzame vlogo propelerja, ki omogoča vozilu lebdenje. Inovativne pnevmatike Goodyear AERO bodo za nameček zagotavljale še pogon brez trenja, kar bo omogočilo tako hitro potovanje po cesti kot po zraku.

Z uporabo optičnih senzorjev za pnevmatike bi te lahko nadzorovale stanje na cesti v realnem času in hkrati vozniku sporočale, v kakšnem stanju so. Vgrajeni procesor umetne inteligence pa bi podatke pridobljene iz optičnega senzorja združeval s podatki, pridobljenimi pri komunikaciji z drugimi vozili. Čeprav gre tu zgolj za koncept pnevmatike in platišča za leteče avtomobile, je novi izum podjetja Goodyear resnično vreden pohval.


Prijavi napako v članku