Računalništvo, telefonija
26.12.2019 09:00
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

SD WAN tehnologija znižuje stroške in izboljšuje uporabniško izkušnjo

.. Zakaj je SD WAN tehnologija tako pomembna? Znižuje stroške upravljanja in izboljšuje uporabniško izkušnjo na različnih lokacijah ..

Andrej Boštjančič, foto Barbara Reya
Andrej Boštjančič, foto Barbara Reya

Softnet je ponudnik interneta in telefonskih storitev, in sicer edini specializirani ponudnik za podjetja, ki se ukvarjajo z mobilno telefonijo pri nas. V podjetju Softnet dajejo poudarek varnosti in nemotenemu delovanju zahtevnih aplikacij. Pogovarjali smo se z direktorjem Andrejem Boštjančičem.

Pretok podatkov narašča in je vse bolj obsežen, pojavljajo se novi poslovni modeli. WAN arhitekture ne morejo več slediti novim trendom. Rešitev je SD-WAN tehnologija, novo programsko definirano omrežje. Kaj je njegova prednost?

Gre za zelo priljubljeno tehnologijo zaradi preprostega upravljanja in izvajanja. SD-WAN lahko sočasno uporablja več fizičnih povezav, po katerih upravljavci omrežja enostavno usmerjajo promet odvisno od kakovosti posamezne zveze in od prioritet posameznega tipa prometa. Tako SD-WAN omogoča nemoteno delovanje najbolj zahtevnih poslovnih aplikacij ter ohrani visoko zaščito in varen pretok poslovnih podatkov. Pri SD-WAN tehnologiji je uporabniku omogočeno, da zgradi svoje zasebno prostrano omrežje, ki povezuje geografsko oddaljene lokacije z javno internetno povezavo in tudi z zasebnim MPLS omrežjem.


Podatki za večjo varnost ne potujejo več nazaj do matičnega podjetja, temveč je za njihovo varnost in optimizirano delovanje poskrbljeno na več javnih oblakih.

SD-WAN arhitektura zajema optimalno varnost na ravni vseh podružničnih enot. Zahtevnost zaščite ključnih podatkov za mednarodna podjetja predstavlja izziv, ker aplikacije uporablja raznolika skupina oseb, katerih dostop je omejen glede na njihovo vlogo v podjetju. Zaradi omogočanja širokopasovnega dostopa v WAN omrežju so varnostna vprašanja toliko bolj pomembna in omrežnim strokovnjakom predstavljajo izziv, kako omogočiti najboljšo možno uporabniško izkušnjo in prav tako najvišjo varnost podatkov.


V Združenih državah Amerike se je ta tehnologija hitro razširila, kako pa je v Evropi?

Ta tehnologija se je v ZDA hitro razširila predvsem zaradi velike razlike v ceni med internetnimi povezavami in zasebnimi omrežji, kot je na primer IP MPLS. V Evropi so razlike v cenah znatno manjše ali pa jih sploh ni. Oglaševanje SD WAN tehnologije je zelo močno, rekel bi, da skoraj premočno. Delež denarja, vloženega v to tehnologijo pa samo še narašča.


Ste edini specializirani ponudnik za podjetja v mobilni telefoniji pri nas.

Podjetje ima vso podporo na enem mestu in tako se jim ni treba ukvarjati s posameznimi operaterji v državah, kjer imajo pisarne. Za vso komunikacijsko infrastrukturo poskrbi en sam operater. Vsaka stranka oziroma podjetje ima skrbnika, na katerega se obrne v primeru težav, ne glede na to, v kateri državi oziroma pisarni se ta pojavi.


Za podjetje, ki ima pisarne v tujini, je zagotovo prednost, če za celotno komunikacijsko infrastrukturo skrbi en operater.

Pomembno je, da za podjetje pripravimo celostne telekomunikacijske storitve – nujno je, da je operater, ki zagotavlja telefonske, fiksne in mobilne, podatkovne in glasovne storitve, prilagodljiv in hitro odziven.Podjetje Softnet deluje že 24. leto, pred dobrima dvema letoma pa so na slovenski trg vstopili kot tretji ponudnik virtualnega mobilnega omrežja oziroma kot sedmi ponudnik mobilne telefonije. Njihova prednost je, da lahko podjetjem, tudi največjim, zagotovijo celostne telekomunikacijske storitve, ki so v celoti prilagojene potrebam posameznega podjetja. Strankam nudijo vso podporo na enem mestu, so hitro odzivni in prilagodljivi. Prisotni so v 16-ih državah: poleg Slovenije še na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Severni Makedoniji, Nemčiji, Avstriji, Bolgariji, Romuniji, Albaniji, Rusiji, na Kitajskem, v Singapurju, Vietnamu in od lani še na Filipinih. V Sloveniji imajo 18 zaposlenih, po vsem svetu pa več kot 55. Softnet je zasebni regionalni ponudnik telekomunikacijskih storitev. V skupini KabelNET je podjetje SoftNET ponudnik interneta in telefonskih storitev. (P.R.)

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SoftNET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SoftNET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SoftNET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku