Računalništvo, telefonija
Telefonija
Življenjski slog
Igre
Poslovne rešitve
Triki in nasveti
Mrežna oprema
28.11.2022 08:01
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vse, kar morate vedeti o satelitskem internetu Starlink

Starlink, SpaceX, Elon Musk – »strupena« kombinacija, ki pa vsaj za zdaj dobro rešuje problematiko internetne dostopnosti.
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Morda se sprašujete, zakaj je satelitski internet Starlink sploh potreben. Saj imamo v Sloveniji vendarle dostop do gigabitnih hitrosti in optičnega interneta. To morda velja za vas, za vašega soseda in številna slovenska mesta, toda številni, predvsem ruralni prebivalci nimajo dostop do te »osnovne« dobrine. V tovrstnih predelih niti starinska standarda ADSL in VDSL nista samoumevna, kaj šele LTE ali optika. Medtem ko se ostali lahko zanašamo na gigabitne hitrosti in kar je še bolj pomembno, nizko latenco, se ruralni prebivalci soočajo s počasnimi hitrostmi in skrajno nezanesljivo storitvijo.

Zakaj pa ne zamenjajo operaterja, ste se morda sedaj vprašali. Odgovor je zelo preprost. Zgodba bi bila po vsej verjetnosti enaka. Doslej so bili prepuščeni usodi in obljubam internetnih ponudnikov in občin, da bodo v neznanem roku dobili boljšo storitev. Obstaja iniciativa RUNE, ki želi slovenska in hrvaška ruralna območja pokriti z zanesljivo širokopasovno storitvijo. Če živite na podeželju ali na višjih ležečih predelih, lahko preverite, ali boste v prihodnje lahko dostopali do optičnega priključka na vašem naslovu.

Podobno kot RUNE, Starlink želi premagati številne izzive (brezžičnega) interneta, vključno s pokritostjo, razpoložljivostjo in podatkovnimi omejitvami. V nadaljevanju želimo poglobljeno predstaviti satelitski internet Starlink, kako se obnese v Sloveniji in koliko boste morali plačati Musku, da vam odobri uporabo njegove satelitske igrače.

Satelitski-internet-Starlink-cena-hitrosti-SpaceX (2)

Kaj je Starlink?

Današnja satelitska internetna tehnologija ni kos moderni mrežni infrastrukturi, zato sta si Elon Musk in Starlink zadala osebno misijo, da to spremenita. Starlink je relativno nov ponudnik širokopasovnih internetnih storitev, ki so ga izumili isti talenti, ki so ustvarili SpaceX, podjetje za izdelavo raket in vesoljnih plovil.

Namen storitve Starlink je z uporabo nizkoorbitalnih satelitov zagotoviti hiter in stabilen internet na trge po vsem svetu, ne glede na teren in odročnost od urbanih področij. Izkoriščanje nizkoorbitalnih satelitov za internetno povezavo ni podobno ničemur, kar smo videli v preteklosti. V teoriji bi sistem moral omogočati pretakanje in brskanje po spletu z nizko latenco (zakasnitvenimi časi), posledično bi bila satelitska internetna izkušnja na splošno veliko boljša in morda celo primerljiva s klasičnim internetom.

Nizka zakasnitev je ključni podatek, ko govorimo o Starlinku ali drugih ponudnikih satelitskega interneta, ki uporabljajo satelite v nizki orbiti. S tovrstnim pristopom je satelitski internet postal delujoča alternativa. Latenco si lahko predstavljate kot čas zakasnitve, ko na primer kliknete na povezavo in koliko časa traja, da se vaš ukaz izvrši in prikaže spletno mesto. Večja kot je zakasnitev, v večjo nejevoljo vas bo spravilo preprosto brskanje po spletu, kaj šele na primer igranje spletnih iger. Zakasnitveni čas se meri v milisekundah (ms) in vsak si želi, da bi bila ta številka čim bližje ničli. Korelacija med vami, lokacijo strežnika in ponudnikom internetnih storitev vpliva na zakasnitev vaše povezave.

Kako deluje Starlink?

Sateliti Starlink so bližje Zemlji v primerjavi z drugimi sateliti, njihova orbitalna višina je približno 540 do 570 kilometrov. To jih uvršča med satelite v nizki zemeljski orbiti (LEO), ki imajo značilen razpon orbitalne višine do 1.930 kilometrov.

Starlink sateliti prenašajo signal internetne povezave, ki mora biti hiter in zanesljiv, in ker se nahajajo bližje Zemlji pomeni, da je razdalja potovanja manjša. V idealnih pogojih je rezultat hitra internetna povezava z nizko zakasnitvijo, ki bi v najbolj odročnih predelih omogočala pretakanje posnetkov tudi v ločljivosti 4K.

Starejše satelitske internetne storitve pred Starlinkom so se zanašale na en samcati geostacionarni satelit, ki je krožil 35.000 kilometrov nad Zemljo. Na tej višini bi bili zakasnitveni časi previsoki za moderne potrebe. Namesto da bi se zanašali na samo en satelit, je Starlink svoje LEO satelite postavil v t. i. konstelacijo.

Ideja je v izvedbi zelo podobna »mesh« Wi-Fi omrežju v gospodinjstvih s številnimi mrtvimi luknjami. Različne dostopne točke na ta način delujejo skupaj kot celota. V orbiti sateliti komunicirajo prek hitrih laserjev, kar jim omogoča medsebojni prenos podatkov velikih kapacitet.  

Pristop Starlinka v kombinaciji z nizkozemeljsko orbito bi v prihodnje lahko revolucioniral in preobrazil industrijo satelitskega interneta. Starlink je edinstveno opremljen za prihodnost. Ker je plod podjetja SpaceX, se bo v prihodnosti, ko se bodo zahteve po njihovih storitvah povečale, lahko zanašalo na hitro lansiranje dodatnih satelitov. SpaceX namerava v prihodnjih letih v vesolje izstreliti kar 12.000 satelitov. Če bo šlo vse po načrtih, želijo skupno število satelitov povečati na 42.000.

Starlink Slovenija: Kako do Starlinka v Sloveniji?

Od maja 2022 je Starlink satelitski internet na voljo tudi v Sloveniji, istočasno tudi na Hrvaškem, ostali južni sosedje bodo morali na satelitsko pokritost počakati do konca 2022 ali začetek 2023. Posodobljen zemljevid Starlink pokritosti lahko najdete na starlink.com/map.

Na začetku je Starlink ponujal le en paket, seznam se je hitro razširil in nekatere privzete funkcije (IPv6, Ethernet priključek) zaklenil v zameno za dodatno plačilo. Na voljo je stanovanjski in poslovni Starlink, satelitski internet za avtodome, pomorska vozila in letala.

Starlink Slovenija: končni uporabniki

Če želite Starlink uporabljati doma, na Starlink zemljevidu vnesite naslov vašega kraja in kliknite na »Order now«. Na naslednjem oknu izpolnite vsa potrebna okna in nato le še počakajte, da prejmete komplet Starlink strojne opreme.

Kakšne hitrosti lahko pričakujete? Starlink obljublja download hitrosti med 50 in 200 Mbps (upload 20-40 Mbps), seveda odvisno, kam boste postavili satelitski krožnik (streha, drog ali na dvorišče), ali imate v okolici kakšne motilce (drevesa, zgradbe in podobno), kako jasno je nebo … Po pričanjih slovenskih uporabnikov se hitrosti res gibljejo v tem razponu, zakasnitveni časi pa nekje med 25-50 ms, ponekod tudi več.

Uporabniki poročajo tudi o krajših dnevnih izpadih, od nekaj milisekund do par sekund.

Stanovanjski Starlink cena Slovenija

V tem trenutku boste za storitev mesečno plačevali 60 €, za strojno opremo pa boste morali na začetku odšteti 350 €. To je znatna razlika v primerjavi s ceno, ki je bila postavljena ob lansiranju v Evropi: 650 € za opremo, 100 € za naročnino.

Po najnovejših podatkih Starlink slovenskim uporabnikom pošilja satelitske krožnike druge generacije, ki nimajo vgrajenega Ethernet priključka. Tega boste morali dokupiti naknadno, če se boste želeli povezati preko LAN-a. Prvotni ceni boste tako morali dodati še 40 €.

Če boste s storitvijo nezadovoljni, jo lahko vrnete v 30 dneh in dobili boste polno povračilo.

Kako je z omejitvijo podatkov?

V Sloveniji vsaj za zdaj ni omejitve podatkov. V Franciji so uporabnikom postavili omejitev na 250 GB, v Kanadi in ZDA so uporabniki dobili opozorilo, da jim bodo po enem terabajtu prenesenih podatkov zmanjšali hitrosti.

Starlink Slovenija: Kaj pa poslovni uporabniki?

V času pisanja poslovni Starlink Business ni na voljo v Sloveniji. V prihodnje, ko bo na voljo, kaj obljublja? Anteno z večjim dosegom in boljšim sprejemom v slabih vremenskih pogojih, hitrosti do 350 Mbps, latenca med 20 in 40 ms in do 20 povezanih uporabnikov hkrati. Nakup strojne opreme Starlink Business znaša 2.500 dolarjev, mesečna naročnina pa 500 dolarjev.

Starlink Slovenija cena za avtodome in morska vozila

Če ste se vživeli v mobilni način življenja, si lahko priskrbite satelitski internet Starlink za avtodome in morska vozila za 75 € na mesec in z enkratnim zneskom 350 € za nakup potrebne strojne opreme. Ponudba velja za celinsko in morsko pokritost.

Starlink na pametnih telefonih

Avgusta 2022 sta Starlink in T-Mobile napovedala partnerstvo za zagotavljanje internetne povezljivosti Starlink na pametnih telefonih. Partnerstvo s ponudnikom mobilnih storitev bi lahko pomenilo popolno pokritost vseh mrtvih con v izbrani državi. Nakup dodatne opreme ne bo potreben. Android 14 naj bi privzeto podpiral satelitsko povezljivost. Starlink ne bo nadomestil 5G omrežja, kajti začetne hitrosti bodo nekje med 2 in 4 Mbps, kar je dovolj samo za pošiljanje nujnih SMS sporočil in opravljanje klicev.

Je Starlink prava rešitev za vsakogar?

Kot že rečeno na samem začetku, če imate neomejen in neoviran dostop do spodobne internetne povezave, je za vas finančni vložek, ki ga zahteva Starlink, nesmiseln. Tisti, ki pa se že dalj časa spopadate z nizkimi hitrostmi, daljšimi izpadi in neštetimi obljubami, pa je Starlink morda dobra alternativa. Začetni vložek je visok, vendar boste vsaj imeli spodoben dostop do svetovnega spleta.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Starlink satelitski internet


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več
Diamantni partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Glavna cesta 46, 4202 Naklo, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več