Računalništvo, telefonija
02.04.2020 06:30

Deli z drugimi:

Share

Samsung napovedal zaustavitev proizvodnje zaslonov LCD

Podjetje Samsung Display bo vsaj do konca letošnjega leta povsem zaustavilo proizvodnjo zaslonov LCD.
Podjetje Samsung Display bo vsaj do konca letošnjega leta povsem zaustavilo proizvodnjo zaslonov LCD.

Podjetje Samsung Display je nedavno sporočilo, da bo do konca letošnjega leta v svojih obratih na Kitajskem in celinski Južni Koreji povsem zaustavilo proizvodnjo zaslonov LCD. Odločitev južnokorejskega giganta sicer ne preseneča, saj cene tovrstnih zaslonov vztrajno padajo po zaslugi vedno večjega števila cenejših kitajskih proizvajalcev zaslonov, ki so v zadnjem letu kljub manjšemu povpraševanju proizvodnjo celo povečali. Čeprav bo podjetje Samsung Display povsem zaustavilo proizvodnjo zaslonov LCD so strokovnjaki prepričani, da to ne bo vplivalo na cene tovrstnih zaslonov, saj bodo kitajska podjetja še naprej nadaljevala s proizvodnjo, ki bo večja od povpraševanja.

Podjetje Samsung Display bo odslej vse svoje razpoložljive moči usmerilo v proizvodnjo precej bolj kakovostnih in s tem dobičkonosnih zaslonov QLED (Quantum LED). Ti se v primerjavi s klasičnimi zasloni LCD razlikujejo po tem, da se tu vsaka slikovna pika osvetli ločeno. To zagotavlja občutno večjo osvetlitev zaslona in ponujajo veliko boljše kontrastno razmerje. Zato ne preseneča, da podjetja v tehnologijo QLED vlagajo zajetne vsote denarja, samo podjetje Samsung Display pa v to panogo v naslednjih petih letih namerava vložiti okoli deset milijard eurov kapitala.

Tu seveda ne smemo pozabiti na tehnologijo MicroLED, ki naj bi bila naredi za množično proizvodnjo v roku dveh do treh let. Nova zaslonska tehnologija bo prinesla boljši kontrast, nižji odzivni čas, večjo svetilnost in energetsko učinkovitost. To posledično pomeni, da bo nova tehnologija kot nalašč predvsem za manjše zaslone, ki se uporabljajo na pametnih telefonih, pametnih urah in drugih mobilnih napravah. Uporabniki mobilnih naprav bodo nedvomno navdušeni nad večjo svetilnostjo zaslonov microLED, saj bo njihova svetilnost v povprečju kar stokrat večja. To v praksi pomeni, da bo slika lepo vidna tudi ob močni zunanji svetlobi, kar je trenutno ena največjih hib sodobnih zaslonov za mobilne naprave. Zaradi večje energetska učinkovitosti pa bodo ti zasloni pripomogli k daljši avtonomiji delovanja mobilnih naprav, kar bodo seveda znali ceniti predvsem uporabniki pametnih telefonov.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PROLON d.o.o.

Rogaška cesta 27, 3240 Šmarje pri Jelšah, Tel: 041 364 535
Zlati partner

VERACOMP d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 50
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Koncern Ena upravlja spletno trgovino in-put.com, kjer najdete pester izbor računalniške in digitalne foto opreme. Več
Zlati partner

TELEKOM SLOVENIJE d.d.

Cigaletova ulica 15, 1000 Ljubljana, Tel: 01 234 10 00
V skladu s svetovni trendi skupaj s hčerinskimi družbami doma in v tujini deluje kot enovita gospodarska Skupina Telekom Slovenije. Fiksno-mobilna konvergenca je imperativ časa. ... Več