Računalništvo, telefonija
21.12.2018 06:13
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

S tem pristopom bo Windows 10 postal še bolj varen

Operacijski sistem Windows 10 bo s peskovnikom postal še bolj varen pred spletnimi napadi.
Operacijski sistem Windows 10 bo s peskovnikom postal še bolj varen pred spletnimi napadi.

Uporabniki operacijskega sistema Windows 10 so nedavno prejeli nadgradnjo protivirusne varnostne rešitve Windows Defender, ki je pisan na kožo predvsem tistim, ki veliko časa preživijo na svetovnem spletu. Brezplačna varnostna rešitev je namreč prejela pogon Advanced Threat Protection (ATP), ki zlonamerne kode razkriva kar s pomočjo umetne inteligence in se nahaja v oblaku. Na ta način lahko protivirusna rešitev zazna škodljive kode tudi v primeru, da te še niso bile zaznane s strani proizvajalcev protivirusnih rešitev.

Pri podjetju Microsoft pa so nedavno razvili še eno varnostno možnost, ki bo naredila operacijski sistem Windows 10 še bolj varen za uporabo. Inovativni programerji so namreč pripravili lasten »peskovnik«, ki deluje kot navidezno oziroma virtualno okno znotraj obstoječega operacijskega sistema. Na ta način bodo vse zlonamerne aktivnosti strogo ločene od operacijskega sistema, kar pomeni, da uporabnik in njegovi podatki v nobenem primeru ne bodo ogroženi. Tu bo dejansko šlo za navidezni operacijski sistem znotraj glavnega operacijskega sistema, njegova velikost v pomnilniku pa bo znašala zgolj okoli 100 megabajtov.

Nova varnostna možnost imenovana Windows Sandbox bo na voljo v navezi z operacijskim sistemom Windows 10 Pro in sicer sprva kot poskusna različica za omejeno število uporabnikov, kasneje pa bo na voljo vsem, in sicer enkrat spomladi naslednjega leta. Za uporabo nove možnosti bo treba v strojni kodi BIOS vključiti možnost za virtualizacijo in razpolagati z vsaj štirimi gigabajti sistemskega pomnilnika. Poleg tega bo treba imeti vsaj gigabajt prostega diskovnega prostora in vsaj dvojedrni procesor novejše generacije.


Prijavi napako v članku