Računalništvo, telefonija
17.12.2020 11:19
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

S telemedicino naprej! – inovativni digitalni pristopi kot odgovor na izzive pandemije

S telemedicino naprej! - inovativni digitalni pristopi kot odgovor na izzive pandemije
S telemedicino naprej! - inovativni digitalni pristopi kot odgovor na izzive pandemije

Trenutno obdobje pandemije covid-19 vpliva na zdravstvene sisteme po vsem svetu in pomeni nove izzive tako za izvajalce zdravstvenih storitev kot za bolnike. Priporočeni preventivni ukrepi vključujejo kar nekaj pravil, ki jih je treba upoštevati, pa vendar nas zanima, kako bi lahko tudi z inovativnimi digitalnimi pristopi odgovorili na izzive pandemije in izboljšali zdravstveni sistem. O tej tematiki so spregovorili tudi na spletnem seminarju S telemedicino naprej!, 18. 11. 2020. Spletne seminarje organizria HealthDay.si z Zdravniško zbornico Slovenije v okviru mednarodnega sodelovanja s CEI – Central European Initiative.

O digitalni in brezžični tehnologiji, ki zdravstvenim delavcem prihranja čas, ter primeru dobre prakse, ki jo je v Sloveniji izpeljala Bolnišnici Topolšica, je spregovoril tudi gost seminarja Jakob Šušterič, direktor podjetja MESI in eden od ustanoviteljev skupnosti Healthday.si. Ta si v Sloveniji prizadeva za zdravstvo in oskrbo, ki bi bila bolj prijazna do inovacij in deluje pod okriljem Tehnološkega parka Ljubljana.

Jakob Šušterič je govoril o inovativni medicinski napravi MESI mTABLET, ki poleg prihranka časa zdravstvenim delavcem omogoča tudi celovito triažo pacientov pred sprejemom na covid oddelek. Dodatno MESI mTABLET omogoča obravnavo bolnika na daljavo in avtomatski prenos meritev v elektronske kartoteke pacientov. Ker gre za brezžični sistem, se lahko meritveni moduli namestijo na pacienta v prostoru, ločenem od prostora, v katerem zdravnik obravnava meritev, kar pomeni manj neposrednih stikov z okuženimi.

Na seminarju je Jakob Šušterič izpostavil primer Bolnišnice Topolšica, ki je pred kratkim naročila MESI mTABLET ECG, BP in SPO2. Z uporabo MESI medicinskih naprav je bolnišnica v svoj sistem vpeljala digitalizacijo prenosa podatkov, ki so vezani na meritve, izvedene z MESI mTABLET, v bolnišnične elektronske sisteme. Z uporabo naprednih medicinskih naprav je bolnišnica zaposlenim zdravstvenim delavcem tako prihranila čas, ki bi ga porabili za posodabljanje in pregledovanje pacientovih kartotek, ter omogočila hitro in preprosto posvetovanje zdravnika s kolegi. Vse to pa se kaže v bolj kakovostni obravnavi pacientov bolnišnice.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku