Računalništvo, telefonija
31.03.2020 08:47
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Robot za razkuževanje prostorov z ultravijolično svetlobo že na Hrvaškem

Bolnišnica "Dr. Ivo Pedišić" v hrvaškem mestu Sisak (Sisek) se je kot prva v regiji odločila za nakup robota za razkuževanje podjetja UVD Robots.
Bolnišnica "Dr. Ivo Pedišić" v hrvaškem mestu Sisak (Sisek) se je kot prva v regiji odločila za nakup robota za razkuževanje podjetja UVD Robots.

Nedavno smo poročali o posebnem robotu podjetja UVD Robots, ki je namenjen razkuževanju prostorov, in sicer s pomočjo ultravijolične svetlobe. Namenski robot se namreč po prostoru premika s pomočjo posebnega algoritma, kar dejansko pripomore k temu, da so vsi kotički prostora osvetljeni z ultravijolično svetlobo. Celoten postopek razkuževanja je relativno hiter, saj za uničenje virusov in drugih škodljivih organizmov zadostuje od 10 minut do največ 20 minut. Zaradi tega je novi robotski sistem kot nalašč za razkuževanje prostorov, kot so večje kuhinje, bolniške sobe, ambulante in podobno.

Ker novi koronavirus pustoši tudi na Hrvaškem, se je bolnišnica “Dr. Ivo Pedišić” v hrvaškem mestu Sisak (Sisek) kot prva v regiji odločila za nakup robota za razkuževanje podjetja UVD Robots. Omenjenega robota so postavili na oddelek za infektologijo .Po odhodu osebe s koronavirusom ta podrobno razkuži sobo in jo naredi povsem varno za naslednjega pacienta. Celoten postopek razkuževanja sobe traja zgolj 10 minut, kar se seveda precej hitreje kot če bi to delo opravljalo medicinsko osebje, hkrati pa pri tem nihče ni izpostavljen tveganju okužbe z novim koronavirusom.

Nakup robota za razkuževanje podjetja UVD Robots ni bil ravno poceni. Hrvaška bolnišnica je zanj namreč plačala okoli preračunanih 60 tisoč evrov, a so pristojni bolnišnice prepričani, da gre tu za odlično investicijo v prihodnost. Morda ne bi bilo slabo, če bi se za nakup tovrstnega robota odločile tudi slovenske bolnišnice in zdravstveni domovi, saj bi z njegovo pomočjo lahko na hiter in enostaven način očistili prostore in s tem zmanjšali možnost okužbe zdravih oseb.


Prijavi napako v članku