Računalništvo, telefonija
01.02.2019 08:31

Deli z drugimi:

Share

Rešijo vam podatke z računalnikov, kartic …

V računalnikih je poleg ventilatorjev mnogokrat prav trdi disk še edina komponenta, ki ima premikajoče se dele. DVD enot novi prenosni računalniki večinoma nimajo več. Vsekakor so podatkovni nosilci komponenta, katere odpoved najbolj prizadene vsakega.
Tudi ko mislite, da je vse izgubljeno, vas lahko strokovnjaki za tovrstna opravila presenetijo.
Tudi ko mislite, da je vse izgubljeno, vas lahko strokovnjaki za tovrstna opravila presenetijo.

Pred dobrimi šestimi leti se jim v Anniju ni sanjalo, v kakšno visoko tehnološko pustolovščino se spuščajo, ko so se pričeli ukvarjati z reševanjem podatkov. Pravzaprav kar precej tragične so zgodbe, ko jim v laboratorij prinesejo dober kvadratni centimeter in pol veliko pomnilniško kartico iz telefona, ki naj bi vsebovala vse družinske spomine za zadnjih nekaj let.

Disk, ki ga odprejo in s katerega rešijo podatke, ni več uporaben

Eno stvar je treba razčistiti. Nosilcev, ki jih prevzamejo v reševanje, ne morejo popraviti. Delajo po principu “rešimo, kar se rešiti da” in zato ne morejo gledati na to, da bo nekdo disk še kdaj priklopil v računalnik ali celo uveljavljal garancijo.

Njihov cilj je, da rešijo vaše vitalne podatke, vaše spomine, in zato uporabijo prav vse trike, ki na področju reševanja podatkov obstajajo. Vse z namenom, da datoteke, ki vašemu podjetju pomenijo preživetje, rešijo pred dokončno pozabo.

Gre za zapletene postopke, kjer pri klasičnih trdih diskih mnogokrat disk razstavijo na prafaktorje. Tudi po večkrat zamenjajo bralno-pisalne glave, ker se dokaj hitro poškodujejo v številnih poskusih, da bi prebrale podatke s poškodovane površine magnetnih plošč. In v enem izmed teh mnogih poskusov branja jim uspe.

Nosilci, ki jih sprejemajo v laboratoriju za reševanje podatkov:

 • trdi diski vseh velikosti in standardnih priklopov (SATA, IDE, SCSI, SAS, ZIF, …),
 • diskovna polja različnih konfiguracij (»JBOD«, RAID0, RAID1, RAID5, …),
 • SSD diski z različnimi priklopi (SATA, mSATA, M.2, …),
 • diskete 3.5” in 5.25” ter tudi ZIP diskete
 • pomnilniške kartice najrazličnejših formatov,
 • USB ključki,
 • telefoni, ki skrivajo podatke na pomnilniških čipih.

Kaj naj naredim, ko podatki izginejo?

Predvsem, “don’t panic”. V paniki ljudje največkrat pričnemo ugašati in prižigati, pa priklapljati na različna druga USB vrata, morda celo malo potresemo napravo v upanju, da bo kaj drugače. Vse to je lahko smrt za podatke.

Kaj morate narediti:

 • nosilec, za katerega sumimo, da se je pokvaril, takoj prenehajte uporabljati, ga odklopite (zunanji disk, USB ključki) oziroma odstranite iz naprave (pomnilniške kartice),
 • v primeru, da gre za računalnik, ga takoj ugasnete in odklopite iz elektrike,
 • če imate pri roki antistatično vrečko, okvarjen nosilec podatkov zavijete vanjo in še dodatno zaščitite pred udarci med transportom,
 • iskreno priznanje, da je disk padel na tla lahko zelo pospeši naš diagnostični postopek. Mnogokrat namreč dobimo v servis zunanje USB diske, ki so kar na lepem in brez razloga prenehali delovati. Če ne drugje, vidimo na površini diska, da je prišlo do močnega udarca.

Česa ne smete:

 • uporabljati podatkovnega nosilca še naprej – vsaka funkcija, ki piše ali bere na nosilec zmanjšuje verjetnost uspešnega reševanja podatkov,
 • sami poskušati dobiti podatke z nosilca, ker lahko nosilce nevede še bolj poškodujete.

Več o tem preberite na anni.si.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ANNI d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ANNI d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ANNI d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku