Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
15.04.2024 13:18
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Razbijamo mite o robotskih sesalnikih iRobot

Kljub temu, da si zaslužijo oznako najboljših domačih pomagačev, se robotskih sesalnikov še vedno drži nekaj trdovratnih mitov! Čas je, da jih »razbijemo«! Enega za drugim.

Najhuje je, če zaradi stereotipov oziroma mitov, ki ne držijo, zavračate nakup napravice, ki vam bo drastično olajšala in spremenila življenje. Čemu bi se sami mučili s sesanjem in pomivanjem, če zlahka to nadležno opravilo prepustite pomočniku, kot je na primer izredno napreden in vsestransko uporaben robotski sesalnik Roomba j9+.

Mit 1: So res vsi robotski sesalniki grdi?

Začnimo kar s prvim. Ta pravi, da so robotski sesalniki grdi. Dodaten pospešek je mit dobil, ko so se začele pojavljati velike največkrat »škatlasto« oblikovane priključne postaje s samočistilnimi funkcijami. Bodimo pošteni. Nekateri sesalniki res niso najbolj lično oblikovani, vendar česa takšnega ne moremo reči za robote podjetje iRobot. Od dneva, ko je bila ustvarjena prva Roomba, je dizajn pomemben dejavnik v zasnovi vsakega novega modela. Okrogla oblika je pogojena z delom, ki ga mora robot opravljati, saj se je izkazala kot najbolj primerna, medtem ko je pri vsem drugem moč zaznati prefinjen občutek za oblikovanje podrobnosti, ki robotu kot celoti dajejo estetsko primeren videz. Enako je s priključnimi postajami, ki so oblikovane tako, da se z barvo in obliko popolnoma zlijejo z vsakim slogom interjerja.

Mit 2: Robotski sesalniki so nezanesljivi

Nekateri še vedno menijo, da roboti tečejo sem in tja kot kure brez glave in da niso sposobni najti vseh površin v prostoru. To nikdar ni bilo res, niti takrat ko so se Roombe še zanašale na naključni algoritem premikanja, še manj pa velja danes, ko se gibljejo sistematično po vzporednih poteh. Nekateri, kot so na primer modeli družine Roomba j, imajo kamero spredaj, da zaznajo predmete na tleh in se jim tudi učinkovito izognejo. Časi, ko so se roboti zapletali v stvari, so zato že davno mimo. Ko razmišljate o robotskem sesalniku Roomba, ste lahko prepričani v naslednje. Našel bo površine, ki kličejo po sesanju, in v primeru kombinirane naprave še pomivanju, se pri tem izognil oviram in odlično počistil celo ob robovih.

Mit 3: Preproge jim povzročajo nerešljive težave

Ni res, da robotski sesalnik ne sesa dobro tekstilnih talnih oblog in preprog. Vseeno moramo nekaj priznati. Po preprogah z zelo gostimi in dolgimi vlakni, recimo več kot tri centimetre, se bodo roboti težje premikali, kot se avtomobili težje premikajo po globokem snegu. Drugače pa preproge sesalnikom Roomba ne povzročajo težav. Po zaslugi večje sesalne moči in skrbno oblikovanih nasproti vrtečih se gumijastih krtač tovrstne površine celo zelo učinkovito posesajo.

Mit 4: Roboti na tleh pustijo veliko smeti

Tudi to je seveda daleč od resnice. Ena od odlik robotskih sesalnikov Roomba je sposobnost, da se stisnejo tik ob robove, od koder stranska metlica potisne smeti pod ustje mehanizma, kjer dve nadvse učinkoviti krtači poskrbita, da so s tal pobrani še tako majhni delci. Obenem imajo ti roboti optimalen filter, ki preprečuje, da bi pobran fini prah sesalnik vrnil v prostor, kar se pogosto počnejo nekateri manj izpopolnjeni modeli drugih proizvajalcev.

Mit 5: Težje jih je čistiti in vzdržati

Zaključimo z mitom, ki je veljal, pa ne velja več. Zato sta dva razloga. Optimalno oblikovane krtače, iz katerih je nadvse preprosto ostraniti zavite vrvice ali dolge lase, ter vse bolj napredne samočistilne funkcije polnilnih postaj. Kot primer bomo navedli robotski sesalnik Roomba j9+, katerega postaja po vsakem čiščenju izprazni košek za smeti in napolni robotovo posodo za tekočino. Pomislite. Kar 30 dni vam ne bo treba skrbeti za napolnjenost posode z vodo in celo do 60 dni za pobrane smeti. A tudi v primeru, da se ne odločite za omenjeno postajo, vam čiščenje in vzdrževanja robota vzame kvečjemu nekaj minut na teden.

Robotski sesalniki seveda niso popolni in še vedno je mesto za izboljšave. Toda obenem ni mogoče zanikati preprostega dejstva, da vas učinkovito razbremenijo zoprnih dnevnih opravil. Če ga imate, potem to veste, sicer pa je skrajni čas, da se o tem prepričate!


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
iRobot sesalniki

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem iRobot Slovenija
Za več informacij so vam na voljo pri iRobot Slovenija
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem iRobot Slovenija? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več