Računalništvo, telefonija
11.10.2006 11:29

Deli z drugimi:

Share

Radijske frekvence v podjetjih

Podjetji Cisco in Cognio se bosta skupaj spoprijeli z izzivom pri vzpostavljanju Wi-Fi omrežij v podjetjih – interferenco radijskih frekvenc (RF). Z združeno močjo pri izboljševanju zmogljivosti WLAN omrežij, podpori večjemu obsegu aplikacij in pri razreševanju težav, ki jih povzročajo s standardom 802.11 nezdružljive naprave, bosta dodatno povečali varnost. Stranke pa bodo na ta način pridobile napredno rešitev za analizo frekvenčnega spektra in varnosti, ki bo dopolnila in izboljšala Cisco Unified Wireless Network.

“Upravljanje z radijskimi frekvencami bi moralo biti na prvem mestu pri vzpostavljanju slehernega WLAN omrežja v podjetjih,” pravi Zeus Kerravala, podpredsednik oddelka za raziskave o velikih podjetjih pri Yankee Group. “Če želimo povsem izkoristiti zmožnosti brezžičnega omrežja, moramo imeti hkrati pregled nad okoljem radijskih frekvenc in orodje za razreševanje medfrekvenčnih konfliktov, zato je pri vzpostavitvi slehernega WLAN omrežja nujno upoštevati radijske frekvence.”

S predstavitvijo orodja za analizo in nadzor frekvenčnega spektra Wi-Fi Spectrum Expert podjetja Cognio, Cisco razširja nabor orodij Cisco Wireless Control System (WCS). Ta omogoča vodjem informatike podrobnejše analize in pripravo poročil o radijskih valovih, administratorjem pa boljši vpogled v radijske frekvence, s katerim bodo lažje reševali težave in motnje v brezžičnem omrežju. Obenem lahko z analizo radijskega frekvenčnega spektra v delovnem okolju, podjetja izboljšajo varnost omrežja WLAN. Z orodjem, ki omogoča nadzor nad vplivi s standardom Wi-Fi nezdružljivih naprav, je namreč mogoče hitreje odkrivati in onemogočiti neodobrene naprave za nepooblaščen dostop do omrežja, napade DoS (Denial of Service), ipd.

Analiza radijsko-frekvenčnega spektra je izjemno uporabno orodje, ki lahko učinkovito poveča povrnitev investicije vpeljave WLAN,” je povedal David Bond, svetovalec za brezžične sisteme pri Cumulus Consulting Group, in oddal: “Zmožnost določanja in odpravljanja težav že na fizičnem nivoju pomeni večjo zanesljivost in varnost brezžičnega omrežja Wi-Fi, kar omogoča tudi uporabo nekaterih za poslovanje ključnih aplikacij, kot je na primer govor prek Wi-Fi”.

“Cisco bo v navezi s podjetjem Cognio svojim strankam lahko ponudil podroben nadzor njihovega ‘zračnega prostora’ in – kar je še pomembneje – orodje za proaktivno izboljšanje kakovosti signala Wi-Fi,” pravi Brett Galloway, podpredsednik in generalni direktor oddelka za brezžična omrežja v podjetju Cisco, ki dodaja: “Z boljšim položajem brezžičnih dostopnih točk in izločitvijo nepooblaščenih naprav lahko podjetja ponudijo vrsto novih mobilnih storitev, kot so govor prek Wi-Fi, sledenje položaju uporabnika in izboljšan dostop gostom v omrežju.”

Osnova vsakega brezžičnega omrežja je radijska povezava. Običajne naprave na delovnem mestu, kot so brezžični telefoni, mikrovalovne pečice in celo fluorescentne luči, lahko zapolnijo frekvenčni spekter, s čimer zmanjšajo področja pokritosti s signalom omrežja in kakovost prenosa. Ker so radijski valovi nevidni, je pri optimizaciji postavitve brezžičnih dostopnih točk pogosto težje uganiti vzrok motnje in potencialne lokacije dostopne točke s čim večjim dosegom, močjo in zmogljivostjo signala. Ena izmed rešitev je uporaba orodja za analizo radijskega frekvenčnega spektra, vendar so bila ta orodja za uporabo v večini podjetjih doslej predraga.

“Čisti radijski frekvenčni prostor v podjetju je omejena dobrina,” pravi Jeff White, izvršni podpredsednik za strategijo pri podjetju Cognio. “S podjetjema Cisco in Cognio lahko IT administratorji dejansko ‘vidijo’ frekvenčni prostor okoli sebe in ga nadzorujejo le iz ene skupne nadzorne točke.”

Cisco Unified Wireless Network – Wireless Control System (WCS) – je najzmogljivejša rešitev za postavitev ožičenega in brezžičnega omrežja, ki omogoča varčno postavitev, upravljanje, varnost in nadzor nad brezžičnim omrežjem. Kot celostna rešitev za zagotovitev varnega in razširljivega WLAN omrežja – ob nizkih stroških lastništva – združuje tako elemente tehnologije za ožičena kot tudi brezžična Cisco omrežja. Hkrati je Cisco WCS zmogljiva platforma za načrtovanje, nastavljanje in upravljanje z brezžičnim omrežjem, zmogljiv temelj, ki vodjem informatike omogoča zasnovo, nadzor in pregled nad brezžičnimi omrežji v podjetju iz ene same osrednje lokacije, kar omogoča poenostavitev postopkov in zmanjšanje skupnih stroškov lastništva.


Prijavi napako v članku