Računalništvo, telefonija
27.09.2013 08:15

Deli z drugimi:

Share

Računalništvo v oblaku: vprašanje ni več če, temveč kdaj

Vloga, ki jo imel stari CIO počasi izginja. Razlog za to je tudi računalništvo v oblaku. Sodobni CIO namreč postaja nekakšen broker storitev, ki izbira, odloča in uvaja aplikacije ter storitve v podjetje. Tak CIO ima pregled nad novimi tehnologijami in poslovnimi modeli, njegova primarna naloga pa je, da naredi IT hitrejši, cenejši in pametnejši.
Računalništvo v oblaku: vprašanje ni več če, temveč kdaj
Računalništvo v oblaku: vprašanje ni več če, temveč kdaj

Vloga CIOa (Chief Information Officer) v podjetju se nedvomno spreminja. Praviloma je bil CIO v korporacijah zaznan predvsem kot tisti, ki načrtuje in upravlja infrastrukturo podatkovnih centrov.

Vendar takšen CIO počasi izginja. Sodobni CIO namreč postaja nekakšen broker storitev, ki izbira, odloča in uvaja aplikacije ter storitve v podjetje. Tak CIO ima pregled nad novimi tehnologijami in poslovnimi modeli, njegova primarna naloga pa je, da naredi IT hitrejši, cenejši in pametnejši.

Sodoben CIO je že odkril in uspešno uporablja orodja ter prednosti, ki jih ponuja računalništvo v oblaku. Tak CIO analizira različne rešitve v oblaku in jih poskuša implementirati v podjetje, z namenom večje odzivnosti, zanesljivosti in konkurenčnosti.

To kaže, da računalništvo v oblaku dokončno postaja splošno uporabljana in privzeta rešitev – tako za majhna in srednja podjetja, kot tudi velike korporacije. V praksi to pomeni, da je klasičen IT, kot smo ga poznali do sedaj, ne samo preživet, ampak tudi nekonkurenčen. Posledično pa je nekonkurenčno tudi podjetje.

Nedvomno gredo IT trendi v smer, da vse več podjetij preizkuša hitrost, prednost in ekonomiko javnega oblaka. Podjetja testirajo oblak z namenom lažjega napovedovanja stroškov, hitrejšega upravljanja in čim boljše skalabilnosti. Veliko podjetij tudi preizkuša hibridni oblak za optimizacijo stroškov, ugotavljanje novih možnosti in zmanjševanje rizika.

Oblak omogoča, da se velikanska zagonska sredstva, potrebna za vzpostavitev klasičnega ITja, transformirajo v fleksibilen, elastičen način sprotnega plačevanja glede na uporabo. Tako imajo tudi majhna podjetja dostop do vrhunskega ITja brez visokih stroškov. In to je ena od mnogih prednosti oblaka.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Virtu d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Virtu d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

FlipIT_logo

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Virtu d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NIMBIS d.o.o, Max.si

Čučkova ulica 5, 2250 Ptuj, Tel: 05 905 01 88
Razlogov za posodobitev IT infrastrukture je veliko. S posodobitvijo lahko postanete bolj agilni in prilagodljivi, hkrati pa prihranite denar, tako kratkoročni kot dolgoročni. Če ... Več
Zlati partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10