Namizni računalniki
27.05.2013 06:25

Deli z drugimi:

Share

Računalnik Apple za 520 tisoč evrov!

Nemška aukcijska hiša Auction Team Breker je pred kratkim neznanemu kupcu prodala računalnik Apple-1 za kar preračunanih 520-tisoč evrov. Prvi namizni računalnik podjetja iz Cupertina je leta 1976 zasnoval in v celoti sam sestavil soustanovitelj Appla Steve Wozniak.
Za prvi Applov računalnik Apple-1 je neznani kupec odštel kar preračunanih 520-tisoč evrov.
Za prvi Applov računalnik Apple-1 je neznani kupec odštel kar preračunanih 520-tisoč evrov.

Računalniški sistemi podjetja Apple so med uporabniki zelo priljubljeni, zato ne preseneča, da so pravi privrženci zanje pripravljeni odšteti zajetne kupe denarja. Slednje kot pribito drži tudi za računalnike, ki so krojili usodo podjetja iz Cupertina, kot na primer osebni računalnik Apple-1 iz leta 1976. Neznani kupec je namreč za delujoči primerek tovrstnega računalniškega sistema pred kratkim odštel kar preračunanih 520-tisoč evrov in s tem presegel lanskoletni rekord v višini preračunanih 495-tisoč evrov. Računalnik Apple-1 je po rekordno visoki ceni neznanemu kupcu prodala nemška aukcijska hiša Auction Team Breker.

Računalniški sistem Apple-1 je bil dejansko pripravljen še pred ustanovitvijo podjetja Apple Computer leta 1977, skupaj je bilo izdelanih le 200 primerkov. Ker je danes ohranjenih le še okoli 50 primerkov predhodnika Applovih računalnikov Mac, njihova izjemno visoka tržna cena ne preseneča. Računalnik Apple-1 je bil vsaj za tiste čase precej zmogljiv, saj je bil opremljen s procesorjem MOS 6502 frekvence 1 MHz, sistemskim pomnilnikom kapacitete štirih kilobajtov (razširljiv do 48 kilobajtov) in grafično kartico z možnostjo izrisa 40 x 24 točk. Prvi namizni računalnik podjetja iz Cupertina je zasnoval in v celoti sam sestavil soustanovitelj podjetja Apple Steve Wozniak.

Vas zanima več iz te teme?
Apple računalniki

Prijavi napako v članku