Procesorji
25.02.2010 13:06

Deli z drugimi:

Share

Prvi šestjedrni procesorji AMD Phenom II X6 za osebne računalnike naprodaj že konec aprila?

Šestjedrni procesorji AMD naj bi se brez težav postali po robu najzmogljivejšim Intelovim procesorjem.
Šestjedrni procesorji AMD naj bi se brez težav postali po robu najzmogljivejšim Intelovim procesorjem.

Če gre verjeti spletnim govoricam, potem naj bi podjetje AMD s prodajo svojih prvih šestjedrnih procesorjev Phenom II X6 za osebne računalnike pričelo že 26. aprila letos. Novi procesorji bodo izdelani s pomočjo preizkušene 45-nanometrske tehnologije in bodo opremljeni s pomnilniškim krmilnikom za sistemske pomnilnike DDR3. Za shranjevanje vmesnih izračunov bo na voljo skupno tri megabajte predpomnilnika L2 in šest megabajtov predpomnilnika L3.

Prvi šestjedrni procesorji Phenom II X6 podjetja AMD naj bi bili opremljeni tudi s posebno tehnologijo, ki bo skrbela za samodejno prilagajanje takta delovanja jeder glede na trenutne potrebe sistema. Nova tehnologija naj bi bila v osnova enaka Intelovemu sistemu Turbo Boost, ki je vgrajen v procesorjih družin Core i5 in Core i7. Inovativna tehnologija naj bi pripomogla k občutnemu znižanju porabe električne energije, saj v kolikor bo sistem poganjal aplikacijo, ki lahko sočasno koristi samo eno procesorsko jedro, bodo preostala jedra procesorja izključena. Delujoče jedro pa bo preračunavalo podatke pri nekoliko višji frekvenci.

S prvimi šestjedrnimi procesorji AMD Phenom II X6 naj bi bile polno združljive vse obstoječe osnovne plošče s podnožjem Socket AM3, ki so opremljene s čipovljem AMD družine 700. Skupaj z novimi procesorji pa bo procesorski gigant ponudil na trg tudi izjemno zmogljivi sistemski nabor družine 800.

Vas zanima več iz te teme?
AMD procesorji

Prijavi napako v članku