Računalništvo, telefonija
07.01.2020 12:39
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prvi pametni senčnik za avtomobile

Prvi pametni senčnik za avtomobile
Prvi pametni senčnik za avtomobile

Voznika med vožnjo avtomobila sonce ovira na različne načine. Pred njim se je najbolje zaščititi s sončnimi očali, ki so pri vožnji v sončnih dneh skorajda nujna. Pred neposredno sončno svetlobo pa se voznik lahko zaščiti tudi s posebnimi senčniki za avtomobilska stekla. Ker pa je te treba neprestano prilagajati usmerjenosti sočne svetlobe, so inženirji podjetja Bosch pripravili novodobni pametni senčnik za avtomobile.

Pametni senčnik Bosch Virtual Visor je sestavljen iz prozornega zaslona LCD, spletne kamere, ki je usmerjena v voznika in umetne inteligence z možnostjo prepoznave voznikovega obraza. Slednji spremlja voznikovo glavo oziroma njegove oči, temu pa prilagaja izris tekočih kristalov oziroma navidezni senčnik. Na ta način so voznikove oči zaščitene med vožnjo.

Čeprav je pametni senčnik Bosch Virtual Visor navdušil številne obiskovalce na računalniškem sejmu CES 2020, tega še ne bomo kmalu videli v običajnih avtomobilih. Gre namreč za prototip, ki ga inženirji podjetja Bosch še vedno izboljšujejo. Kdaj pa bo novost na voljo za klasične avtomobile, naj bi bilo znano v teku letošnjega leta.


Prijavi napako v članku