Twitter
24.03.2021 18:53
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prvi čivk na Twitterju prodan za skoraj 2,5 milijona evrov

Soustanovitelj in glavni izvršni direktor Twitterja, Jack Dorsey, je prodal svoj prvi čivk, kot NFT ("non-fungible token") za 2,44 milijona evrov. Ves izkupiček od prodanega čivka je namenil dobrodelnim organizacijam.

O tem, kaj so NFT-ji, da so to digitalna sredstva, zgrajena na tehnologiji veriženja blokov (“blockchain”), smo že pisali, prav tako pa smo večkrat že opozorili, kako hitro ta digitalna inovacija pridobiva na popularnosti. Več o tem v članku spodaj:

Dorsey, ki je med drugim tudi soustanovitelj in glavni izvršni direktor podjetja Square, je prodal prvi čivk v zgodovini, ki ga je na Twitter objavil marca 2006 in zapisal: “Just setting up my twttr“.

Dorsey je svoj prvi čivk prodal na preko spletne dražbe na platformi Valuables, ki je v lasti ameriškega podjetja Cent. Dorsey je na Twitterju objavil povezavo do spletne strani Cent, s čimer je želel pokazati, da je NFT čivk bil prodan. Dorsey je takoj tudi zapisal, da bo denar od prodaje spremenil v Bitcoine, ki jih bo poslal neprofitni organizaciji GiveDirectly, ki skrbi za v afriških državah.

Za Reuters je Cameron Hejazi, glavni izvršni direktor in soustanovitelj Centa povedal, da je Dorseyjev čivk bil kupljen s kriptovaluto Ether. Kupec čivka je Sina Estavi iz Malezije, ki je glavni izvršni direktor “blockchain” podjetja Bridge Oracle.

Kot lahko vidimo je Estavi izredno ponosen na svoj nakup, prav tako pa je za Reuters še povedal, da se ljudje verjetno danes ne zavedajo vrednosti takšnih in podobnih pionirskih podvigov.

Dorsey je od nakupa dobil 95 % vrednosti, medtem ko je Cent prejel 5 % provizije.

Vrednost teh sredstev lahko zraste ali pade, vendar tisto, kar bo ostalo za vedno je, da sem “jaz kupil nekaj od tebe v točno določenem času. To bo ostalo v spominu tako kupca, prodajalca, kot tudi javnosti, ki te zadeve spremlja“, je dejal Hejazi in še enkrat poudaril veliko vrednost NFT sredstev.

Vas zanima več iz te teme?
Družbena omrežja

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

ISF TEAM d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
ISF Team poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več
Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Zlati partner

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Genis svojim partnerjem zagotavlja vrhunske storitve in informacijske rešitve za podporo pri optimizaciji poslovanja ter uvajanju novih poslovnih in vodstvenih modelov. Danes je podjetje ... Več