Telefoni
17.02.2011 15:31

Deli z drugimi:

Share

VMware s prvo platformo za mobilno virtualizacijo

Virtualizacija se seli na pametne mobilne telefone!
Virtualizacija se seli na pametne mobilne telefone!

Vse več vodilnih proizvajalcev pametnih mobilnih telefonov se odloča za pripravo izdelkov, ki so opremljeni z zmogljivimi dvojedrnimi procesorji. To je podjetje VMware spodbudilo k pripravi prve platforme za mobilno virtualizacijo. Tu dejansko gre tehnologijo Mobile Virtualization Platform (MVP), ki vsaj zaenkrat omogoča le poganjanje ločenih profilov na pametnih mobilnih telefonih Android.

Delovanje prve platforme za mobilno virtualizacijo je podjetje VMware predstavilo na mednarodnem sejmu mobilne telefonije Mobile World Congress. Za predstavitvene namene je bil uporabljen pameten mobilni telefon LG Optimus Black. Podjetje VMware zagotavlja, da bo mobilno virtualizacijo kmalu mogoče “namestiti” na vse pametne mobilne telefone, ki poganjajo operacijski sistem Android.

Mobilna virtualizacija bo dejansko pisana na kožo predvsem tistim, ki uporabljajo službene mobilne telefone še za zasebne namene. S pomočjo nove tehnologije bo namreč mogoče »izolirati« poslovne aplikacije od zasebnega dela telefona. S tem bo zadoščeno tako strogim zahtevam informacijske varnosti kot varovanja zasebnosti. Upravljavec sistema bo lahko celo določil pravice, ki jih bodo imeli posamezni zaposleni za poganjanje in dostopanje do programske opreme podjetja (na primer povezava VPN).

Platforma oziroma programska oprema za mobilno virtualizacijo podjetja VMware bo vsaj zaenkrat vgrajena neposredno v pametne mobilne telefone in je ne bo moč naknadno namestiti. Uporaba mobilne virtualizacije bo za navadne smrtnike brezplačna. Podjetja bodo plačevala podjetju VMware glede na število uporabnikov. Prve mobilnike, opremljene z mobilne virtualizacijo lahko na trgu pričakujemo že letos.


Prijavi napako v članku