Računalništvo, telefonija
30.04.2016 13:41
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prodaja tablic v prvem četrtletju padla za slabih 15 odstotkov. Kot kaže na račun hibridnih prenosnikov

FUJITSU Tablet STYLISTIC R726 (levo) in LIFEBOOK T936 (desno) bosta globalno na voljo februarja 2016.
FUJITSU Tablet STYLISTIC R726 (levo) in LIFEBOOK T936 (desno) bosta globalno na voljo februarja 2016.

Podjetje IDC Research je objavilo sveže informacije o stanju na trgu tablic in razkrilo nič kaj prijetno vzduše za proizvajalce. Prodaja tablic je v prvih treh mesecih letošnjega leta, v primerjavi z enakim obobjem lani, padla za 14,7 odstotka. Tako se je globalno prodalo manj kot 40 milijonov tablic v treh mesecih. Na prvem mestu je še vedno Apple, ki je uspel prodati 10,3 milijonov iPadov. Temu sledi Samsung, s 6 milijona prodanimi tablicami. Amazon in Lenovo sta na tretjem in četrtem mestu vsak s približno 2,2 milijona prodanimi tablicami. Peterico zaključuje Huawei z 2,1 milijona prodanimi tabličnimi računalniki.

Apple, Samsung in Lenovo so v omenjenem obdobju vsi zabeležili upad prodaje tablic. Najbolj izstopa Samsung kjer je upad znašal 28 odstotkov. Temu je sledil Apple z 19 odstotki in Lenovo s 14 odstotki nižjo prodajo. Presenetljivo se je na tretje mesto uvrstilo podjetje Amazon, ki je prodajo povečalo kar za 5.422 odstotka. Tudi Huawei je uspel povečati prodajo za 82 odstotka kar je samo po sebi velik dosežek vendar pa izgubi na pomenu, ko se ga primerja z Amazonom.

Stanje na trgu tablic se je korenito spremenilo. Trg je očitno zasičen in uporabniki po eni strani ne menjavajo tablic tako pogosto kot pametne telefone in po drugi strani same tablice očitno ne predstavljajo primerne alternative za klasične prenosne računalnike. To nakazuje tudi hitra rast prodaje hibridnih računalnikov. Po podatkih IDC Research se jih je v omenjenem obdobju prodalo 4,9 milijona kar predsatvlja visoko rast v primerjavi z enakim obdobjem lani. Tega se očitno zavedajo tudi proizvajalci. Po Microsoftu je svojo alternativo z iPad Pro pripravil Apple. Temu je sledil Samsung s predstavitvijo hibridne tablice TabPro S, ki ne deluje na operacijskem sistemu Android OS ampak kar na Windows 10. S tem se očitno pri Samsungu želijo ustaliti na trgu hibridnih računalnikov in zanimivo bo spremljati kako se bo prodaja zaradi tega spremenila ustaljenim ponudnikomkot sta Lenovo in HP.


Prijavi napako v članku