Računalništvo, telefonija
25.04.2007 08:54
Posodobljeno 14 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prodaja prenosnikov glavno vodilo rasti trga


Prenosniki gredo za med.

Glede na preliminarne podatke analitske hiše IDC je vse večje povpraševanje po prenosnih računalnikih v regiji EMEA v prvem četrletju celo preseglo pričakovanja. V regiji EMEA je celotni trg osebnih računalnikov zrasel za 13.2% v primerjavi z istim četrletjem prejšnjega leta in tako dosegel 19.4 milijona prodanih enot, medtem ko je trg prenosnih računalnikov v istem obdobju zrasel za 34.3%. Rast trga prenosnih računalnikov v Sloveniji ni bila tako močna, a je v istem obdobju vseeno dosegla zavidljivih 19.8% medtem ko je celotni trg zabeležil 10.9-odstotno rast.

Prodaja namiznih računalnikov je v primerjavi z prejšnjim letom ostala na podobni ravni, zato je povečano povpraševanje po prenosnih računalnikih, ki je bilo najbolj izrazito pri domačih uporabnikih, postalo glavno gonilo omenjene rasti trga v regiji EMEA. V Sloveniji sta trenutno vodilni tržni znamki HP in Toshiba nadaljevali z uspešno prodajo, saj sta skupaj osvojili 43% celotnega trga prenosnih računalnikov. Prodaja podjetja Lenovo je zabeležila rahel padec v primerjavi s prvim četrtletjem prejšnjega leta, predvsem zaradi manjšega povpraševanja v poslovnem svetu in vse večje konkurence v maloprodajnem segmentu, medtem ko je prodaja prenosnikov znamke Fujitsu Siemens in Acer sicer rasla, a vendar ne tako močno kot trg sam.

“Rast prodaje prenosnih računalnikov v Sloveniji ostaja eden izmed glavnih razlogov dobre prodaje za večino izdelovalcev na trgu,” pravi Boris Bavec, analitik v slovenski podružnici analitske hiše IDC in član skupine PC Tracker, IDC CEMA. “V Sloveniji se je povpraševanje po prenosnih računalnikih močno povečalo, zato proizvajalci nenehno širijo svojo ponudbo, tako z vse bolj privlačnimi modeli kot z vse bolj ugodno cenovno politiko, ki je glavni razlog za povečano prodajo.”.

“Vse večje povpraševanje po prenosnih rešitvah je še posebno očitno v srednji in vzhodni Evropi, kjer je prodaja narasla za več kot 70%. Razloge lahko najdemo pri vse večji kupni moči prebivalstva, rastočem potrošniškem segmentu in močni ekonomske rasti v omenjeni regiji, prav tako pa ne smemo pozabiti na padajoče cene, s katerimi želijo mednarodni proizvajalci pritegniti možne kupce,” pravi Stefania Lorenz, vodja programa Systems, IDC CEMA.

Kot rezultat vseh omenjenih dejavnikov je v večini držav regije EMEA tržni delež prenosnikov prerasel delež prodaje namiznih računalnikov. “Prenosniki so v prvem četrletju v zahodni Evropi spet predstavljali več kot 50% vseh prodanih osebnih računalnikov. Zaradi njihove pospešene prodaje v srednji in vzhodni Evropi pa sta ta mejnik prvič presegla tudi trga Češke republike in Madžarske,” komentira Eszter Morvay, višja analitičarka programa PC Tracker, IDC EMEA. “Tudi na srednjem Vzhodu prodaja prenosnih računalnikov hitro narašča in je npr. v Savdski Arabiji že dvakrat večja kot prodaja namiznih modelov,” je še dodala.

Predstavitev operacijskega sistema Windows Vista ni imela večjega vpliva na prodajo, a je skupaj z novimi procesorji vsekakor pripomogla k rasti trga. Predvsem je sprožila nekaj zamenjav namiznih računalnikov in s tem vsaj delno pripomogla k prodaji v omenjenem segmentu.

“Naraščajoče povpraševanje potrošnikov po prenosnih računalnikih in splošna rast prodaje v srednji in vzhodni Evropi bosta ostala glavna dejavnika v letu 2007, prav tako pa v drugi polovici leta pričakujemo, da se bo vse več kupcev odločilo za zamenjavo svojih obstoječih prenosnih računalnikov, kar dodatno stabilizira prodajo v bližnji prihodnosti,” je povedala Karine Paoli, direktorica raziskav skupine Personal Computing, IDC EMEA. “Cenovna vojna pa bo prisotna na vseh področjih, zato bo rast same vrednosti trga precej bolj umirjena. To bo prisililo proizvajalce k iskanju večje uravnoteženosti med njihovim tržnim deležem in dobičkom.”

Izdelovalci v regiji EMEA:
HP nadaljuje s pritiskom in močnim vodstvom na trgu, saj je v primerjavi z prvim četrletjem prejšnjega leta zabeležil 25% rast splošne prodaje in 57% rast v segmentu prenosnih računalnikov. HP je nadaljeval z uspehi predvsem zaradi obširne ponudbe izdelkov, dobre tržne strategije in uspeha v maloprodajnem segmentu, prav tako pa je bil s svojo prodajno strategijo zelo uspešen v podjetjih vseh velikosti.

Acer med petimi največjimi proizvajalci še naprej beleži največjo rast prodaje, saj jo je primerjavi z prvim četrletjem prejšnjega leta uspel povečati za 46% v segmentu prenosnih in kar 48% v segmentu namiznih računalnikov. Tajvanski izdelovalec ima v segmentu prenosnih računalnikov dobro pozicijo tako v maloprodaji kot med malimi in srednje velikimi podjetji po celotni regiji EMEA.

Dell je končal še eno manj uspešno četrletje, saj je zabeležil rahel padec prodaje, predvsem zaradi majhnega povpraševanja s strani podjetij, močne konkurence s strani podjetja HP in konkurence v maloprodajnem kanalu. Poslovni model podjetja Dell ne dopušča polnega izkoristka trenutnega tržnega trenda, kjer sta vidljivost ponudbe in hitra dostavljivost ena izmed glavnih dejavnikov pri odločanju za nakup.

Fujitsu-Siemens se po slabši drugi polovici prejšnjega leta vrača k bolj pozitivnim trendom. Izboljšana konkurenčnost in preskrbovalna veriga, predvsem v segmentu prenosnih računalnikov, je proizvajalcu omogočila, da je uspešno prestal vse hujšo konkurenco s strani podjetja HP v Nemčiji, medtem ko je v Združenem Kraljevstvu v primerjavi z prvim četrletjem prejšnjega leta dosegel kar 90-odstotno rast prodaje in tako tam zasedel peto mesto.

Toshiba nadaljuje z uspešnim delom in po prodaji drži peto mesto v regiji EMEA. Izdelovalec je bil v segmentu prenosnih računalnikov uspešen predvsem zaradi obširne ponudbe in aktivne prodajne strategije v maloprodajnem kanalu, tako v zahodni kot v srednji in vzhodni Evropi. Močna konkurenca in rahlo višje povprečne cene pa so bili razlogi za manjšo rast v vstopnem cenovnem segmentu.

Lenovo in Packard Bell, trenutno šesti in sedmi izdelovalec, sta zabeležila zdravo rast prodaje. Lenovo se je v primerjavi z prvim četrletjem prejšnjega leta vrnil na spodbudno 14-odstotno rast, medtem ko je Packard Bell uspel predvsem v potrošniškem segmentu. Podjetju Asus je prav tako uspelo povečati prodajo prenosnih računalnikov in s tem obdržati osmo mesto na lestvici.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več
Zlati partner

Endava

, ,
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več

AVIOR d.o.o.

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 33 15
Avior d.o.o. z naprednimi tehnološkimi rešitvami in inovativnim pristopom premaguje ovire in odgovarja na izzive s področja telekomunikacij ter ostalih oblik povezovanja med ljudmi. ... Več