Procesorji
15.09.2010 11:04
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Procesorji AMD z vgrajeno grafiko navdušujejo

AMD je v letu 2009 posloval z dobičkom, kar je lepa popotnica za leto 2010.
AMD je v letu 2009 posloval z dobičkom, kar je lepa popotnica za leto 2010.

Podjetje Intel je na sejmu IDF predstavilo nove procesorje za osebne računalnike, ki nastajajo pod razvojno oznako Sandy Bridge. Z novim procesorskim jedrom in vgrajeno grafično kartico bodo opremljeni dvojedrni procesorji Core i3 in štirijedrni procesorji Core i7 s tehnologijo HyperThreading ter štirijedrni procesorji Core i3 brez tehnologije HyperThreading.

Konkurenčno podjetje AMD seveda ni čakalo križem rok, ampak je na vzporedni konferenci predstavilo delovanje nove družine procesorjev, ki poleg energijsko varčne procesorske sredice vsebujejo še zmogljivo grafično jedro. Šlo je za novinca iz družine »Zacate«, ki se po računski zmogljivosti lahko brez težav kosa celo z Intelovimi procesorji družine CULV.

Inženirji podjetja AMD so zmogljivost grafične kartice, vgrajene v procesorju Zacate, preizkusili na prenosnem računalniku. To so primerjali z vgrajeno Intelovo grafiko in procesorjem Core i5. Preizkus, ki je bil opravljen še s pomočjo računalniške igre City of Heroes: going rogue, je pokazal, da je v procesorju vgrajena grafična kartica občutno zmogljivejša.

Pri tem velja še omeniti, da procesor AMD Zacate pri polni obremenitvi porabi do največ 18 vatov električne moči. Energijsko varčno procesorsko jedro je izdelano s pomočjo 40-nanometrske tehnologije. Novost bo na trg prispela v prvi polovici naslednjega leta in bo sprva namenjena le kompaktnim prenosnim računalnikom. Nekoliko kasneje bodo na voljo še za osebne računalnike in sisteme za domači kino.

Vas zanima več iz te teme?
AMD procesorji

Prijavi napako v članku