Telefoni
01.11.2011 10:34
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prihajajo 64-bitni mobilniki in dlančniki

Mobilne naprave bodo kmalu postale združljive s 64-bitno tehnologijo.
Mobilne naprave bodo kmalu postale združljive s 64-bitno tehnologijo.

Vse več proizvajalcev komponent za pametne mobilne telefone in tablične računalnike nakazuje na to, da se bodo morali cenovno ugodni osebni in prenosni računalniki kmalu posloviti od trga. To je s predstavitvijo tehničnih lastnosti nove arhitekture procesorjev ARMv8 pred kratkim nakazalo tudi podjetje ARM na kalifornijski konferenci TechCon 2011. Tu bo namreč šlo za prvo generacijo procesorjev ARM, ki bodo polno združljivi s 64-bitno tehnologijo.

Prihajajoči procesorji družine ARMv8 bodo opremljeni z dvema »računskima potema«, in sicer AArch32 in AArch64. Prva bo omogočala preračunavanje 32-bitnih aplikacij in bo zagotavljala združljivost s programsko opremo, ki je bila pripravljena za zdajšnje procesorje ARM družine v7. Računska pot AArch64 pa bo pričakovano nudila polno podporo 64-bitnim ukazom. To posledično pomeni, da bomo na novih procesorjih ARM lahko poganjali tudi 64-bitne operacijske sisteme Linux in Windows.

Podjetje ARM bo z novimi procesorji ARMv8 »napadalo« predvsem strežniški segment. Proizvajalci strežniške opreme bodo z njimi lahko pripravili izdelke, ki bodo imeli za preračunavanje podatkov na voljo veliko število energetsko zelo učinkovitih procesorskih jeder. Prve strežniške sisteme, opremljene s procesorji ARMv8, lahko na trgu pričakujemo najkasneje do leta 2014. Med letoma 2014 in 2016 bodo na voljo še mobilne različice procesorjev ARMv8. Te bodo kakopak pisane na kožo pametnim mobilnim telefonom in tabličnim računalnikom.


Prijavi napako v članku