Nas in strežniki
16.06.2021 15:30

Deli z drugimi:

Share

Prihaja Synology DSM 7.0 z novo rešitvijo za upravljanje fotografij

Decembra lani je Synology predstavil Beta različico novega operacijskega sistema za strežnike NAS Synology z oznako DSM 7.0 Beta. Vsak čas, predvidoma enkrat v juliju, pa lahko pričakujemo že tudi prvo uradno različico.

Ker Synology svoje rešitve gradi na DSM-ju, temeljni platformi tako za posameznike kot za podjetja, je prenova operacijskega sistema pomembna. Še posebej zato, ker DSM 7.0 prinaša spremembe v vseh vidikih operacijskega sistema, od upravljanja hrambenega prostora in uporabniškega vmesnika pa do funkcionalnosti, podprtih v oblaku. Glavne lastnosti DSM 7.0 in predstavljene nove rešitve, ki jih lahko pričakujemo v nadgrajenem operacijskem sistemu, je Synology postavil na ogled na povezavi Predstavitev 2021.

Testiranje Beta verzije sedaj poteka že pol leta in znane so že marsikatere izkušnje in lastnosti novih možnosti DSM 7.0. Najbolj očitna sprememba je na področju urejanja fotografij in video posnetkov. Synology ukinja rešitvi Synology Moments z umetno inteligenco in organizacijsko prilagodljivo Synology Photo Station ter uvaja novo rešitev Synology Photos, ki naj bi združila najboljše iz obeh predhodnikov.

Podatek, ki je zanimiv tudi v luči nedavne spremembe storitve Google Photos, ki je začela šteti visokokakovostne prenose v uporabnikovo kvoto 15 GB prostora za shranjevanje. Zato je povsem verjetno, da če bomo potrebovali več prostora za svoje fotografije, elektronsko pošto in druge dokumente, bomo morali kupiti plačljiv paket Google One. Za uporabnike strežnikov NAS Synology pa rešitev Synology Photos ostaja brezplačna.

V novi aplikaciji bosta na voljo oba načina ogleda vsebine, v načinu z mapami in na časovni osi. Poleg tega je na voljo iskanje fotografij in video posnetkov po ključnih besedah. Navidezne albume je mogoče ustvariti samodejno ali ročno, kot tudi deliti z drugimi. Poleg tega Photos podpira tudi podroben prikaz metapodatkov. Vsi metapodatki in albumi s fotografijami bodo ohranjeni, dodatki, kot so vodni žigi ali prepoznavanje obrazov, pa ne bodo vključeni. Po posodobitvi jih boste morali obnoviti. Takoj ko boste na svoj NAS namestili novi Synology Photos, bo na voljo za posodobitev tudi aplikacija za pametne telefone. Če želite varnostno kopirati zbirko slik in bazo podatkov, ki vsebuje metapodatke, kot so oznake, geopodatki in podobno o vaših fotografijah, boste potrebovali novo različico programa Hyper Backup, ki naj bi bil predstavljen šele po izidu DSM 7.0.

V času testiranja je Synology prejel številne predloge za izboljšanje rešitve, ki pa jih v celoti ni mogoče pravočasno vključiti. Zato bodo izboljšave rešitve Photos prihajale še tudi po uradnem izidu. Vseeno pa bo vsebovala možnost za neposredno urejanje fotografij, dodatne funkcije pa lahko pričakujemo v naslednjih nadgradnjah. Za varnost podatkov pa je pomembno, da celotna AI analiza posnetkov poteka izključno na uporabnikovem NASu, tako da nima nihče nepooblaščen dostopa do vaših fotografij ali videov.

Velja pa opozoriti še na dejstvo, da bodo pri migraciji na novo rešitev nastale nove povezave do albumov. Prvotni naslovi ne bodo več veljavni in ustvariti ter deliti s prijatelji in sorodniki jih boste morali na novo.

Vas zanima več iz te teme?
Strežniki NAS Synology Xenon forte

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem XENON FORTE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri XENON FORTE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Enter your state here

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem XENON FORTE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Endava

, ,
Diamantni partner

ISF TEAM d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
ISF Team poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več
Srebrni partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več