Triki in nasveti
26.05.2009 11:40
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Preverite moč vašega gesla

Preverite moč vašega gesla
Preverite moč vašega gesla

Dobro izbrano geslo lahko pomeni velik razkorak med krajo osebnih podatkov in varnostjo le teh. Na žalost se vse preveč ljudi zanaša na smešno šibka gesla, ob katerih si hackerji na dušek oblizujejo svoje spretne prste.

Če niste prepričani o moči vašega varnostnega gesla, je najbolje da obiščete Microsoftov analizator na spletnem naslovu Microsoft.com/protect/yourself/password/checker.mspx. To brezplačno orodje je povsem enostavno za uporabo: Le vnesite vaše geslo in v trenutku boste dobili rezultat: šibko geslo, srednje, močno, ali najboljše.

Brez panike
Microsoft nikakor ni podjetje, ki tajno zbira uporabniška gesla za lastna hudodelska dejanja. Stran tako ne beleži uporabnikovih vpisov, ampak zgolj ustvari rezultat na podlagi sosledja črk, števil in simbolov.

Izberite najmočnejšega
In katero geslo bo dobilo najboljšo oceno? Tukaj je namig: Na ime vašega ljubljenčka vsekakor pozabite. Še slabše se bodo obnesla gesla kvazi “1234” ali bog ne daj “geslo.” Po aplikaciji sodeč, boste morali ciljati na najmanj 14 znakov dolgo geslo, ki bi naj vsebovalo mešanico številk, simbolov ter tako velike kot male črke.

Svetujemo vam, da si izberite lahko zapomljivo frazo (kot, recimo, “RNoviceSoZakon“) in nadomestite določene črke s oblikovno podobnimi številkami. Tako nastane nekaj takšnega “RN0v1c350Zak0n“. Glede na preverjanje, je slednje zelo močno geslo. Pa veselo na delo.


Prijavi napako v članku