Procesorji
10.09.2014 14:55

Deli z drugimi:

Share

Preoblikovanje podatkovnih centrov za obdobje digitalnih storitev

Do 50 odstotkov več jeder in predpomnilnika kot pri prejšnji generaciji in prva strežniška platforma, ki podpira pomnilnik DDR4 za izboljšano delovanje aplikacij.
Nove tehnologije zagotavljajo širok nabor zmožnosti in so ključnega pomena za oblikovanje infrastrukture, ki temelji na programski opremi.
Nove tehnologije zagotavljajo širok nabor zmožnosti in so ključnega pomena za oblikovanje infrastrukture, ki temelji na programski opremi.

Intel je danes predstavilo družino izdelkov Intel Xeon E5-2600/1600 v3, s katerimi podpira zahteve raznolikih delovnih nalog in odgovarja na hitro spreminjajoče se potrebe podatkovnih centrov. Nova družina procesorjev vključuje številne izboljšave, ki zmogljivost v primerjavi s prejšnjo generacijo povečajo do trikrat, obenem pa zagotavljajo vrhunsko energijsko učinkovitost in izboljšane varnostne možnosti. Da bi odgovorili na hitro naraščajoče potrebe po programsko opredeljeni infrastrukturi (SDI), procesorji s pomočjo telemetrije zagotavljajo ključne merilne podatke, s katerimi lahko infrastruktura zagotavlja storitve z najvišjo stopnjo zmogljivosti in optimiziranimi skupnimi stroški lastništva.

Procesorji se bodo uporabljali v strežnikih, delovnih postajah, sistemih za shranjevanje podatkov in omrežni infrastrukturi, kjer bodo služili različnim delovnim nalogam, kot so analiza podatkov, visokozmogljivo računalništvo, telekomunikacije in storitve v oblaku ter zaledne obdelave podatkov interneta stvari v panogah.

Omogočanje programsko opredeljene infrastrukture
Programsko opredeljena infrastruktura je osnova računalništva v oblaku. Gospodarstvo, ki temelji na digitalnih storitvah, zahteva prilagodljivost in razširljivost, kar pomeni, da morajo biti vsi deli infrastrukture programsko prilagodljivi. Te zmožnosti v povezavi s telemetrijo, analizami ter samodejnimi opravili omogočajo visoko optimizacijo podatkovnih centrov. Intel še naprej vlaga v uresničevanje te vizije avtomatiziranega podatkovnega centra, nova družina procesorjev Intel Xeon E5-2600 v3 vključuje nova tipala ter možnosti za telemetrijo, ki izboljšujejo programsko opredeljeno infrastrukturo.

Družina procesorjev Intel Xeon E5-2600 v3 prinaša nove možnosti, ki zagotavljajo najboljši vpogled v sisteme do danes. Nova možnost za spremljanje delovanja predpomnilnika orodjem za usklajevanje delovanja omogoča, da pametno razvrščajo delovne obremenitve in tako hitreje zaključijo opravila. Tako je mogoče analizirati nepravilnosti v delovanju, do katerih prihaja v večuporabniških okoljih, kjer več delovnih obremenitev tekmuje za isti predpomnilnik, obenem pa ni mogoče vedeti, za kakšne obremenitve gre.

Novi procesorji vključujejo tudi tipala za telemetrijske podatke in merjenje izkoriščenosti procesorjev, pomnilnika in vhodno/izhodnih enot. Z dodatkom tipal zračnega toka in temperature vtičnice sta se bistveno izboljšala vpogled in nadzor. Procesorji nudijo celovit nabor tipal in telemetrijskih možnosti, s katerimi lahko vse rešitve za usklajevanje infrastrukture bolj podrobno spremljajo, upravljanja in nadzirajo izkoriščenost sistema ter tako povečaj učinkovitost in zmanjšajo skupne stroške lastništva.

Višja zmogljivost in izboljšana energijska učinkovitost
Z do 18 jedri na procesorsko režo in 45 MB predpomnilnika na najvišji ravni družina procesorjev Intel Xeon E5-2600 v3 prinaša bistveno višjo zmogljivost, saj v primerjavi s prejšnjo generacijo procesorjev zagotavlja do 50 odstotkov več jeder in predpomnilnika. Poleg tega razširitev nabora ukazov Intel Advanced Vector Extensions (Intel AVX2) podvoji širino vektorskih ukazov na 256 bitov na en cikel procesorjev za izračune s celimi števili. Procesorji tako zagotavljajo do 1,9-krat višjo zmogljivost.

Družina procesorjev Intel Xeon E5-2600 v3 prav tako omogoča višjo gostoto strežnikov pri virtualizaciji, saj podpira do 70 odstotkov več virtualnih strežnikov na en fizični strežnik. Tako je mogoče znižati operativne stroške podatkovnih centrov. Delovne obremenitve z omejeno pasovno širino bodo lahko s pomočjo pomnilnika DDR4 naslednje generacije izkoristila do 1,4-krat višjo zmogljivost v primerjavi s prejšnjo generacijo. Ukazi Intel Advanced Encryption Standard New Instructions (Intel AES-NI) so bili prav tako izboljšani za do dvakrat hitrejše šifriranje in dešifriranje, ne da bi to vplivalo na odzivnost aplikacij.

Procesorji so izdelani z Intelovo vodilno in energijsko učinkovito 22-nanometrsko tehnologijo tridimenzionalnih tranzistorjev Tri-Gate. S tem je podjetje zmanjšalo porabo energije in izboljšalo zmogljivost tranzistorjev. Nova stanja porabe delujejo na ravni posameznih jeder ter uravnavajo in prilagajajo porabo v vsakem procesorskem jedru, kar zagotavlja bolj učinkovito obdelavo.

Z rekordno zmogljivostjo in naprednimi možnostmi za zagotavljanje učinkovitosti družina procesorjev Intel Xeon E5-2600 v3 postavlja nov svetovni rekord v energijski učinkovitosti, merjeni v zmogljivosti na vat.

Ustvarjanje odprtih in prilagodljivih omrežij s procesorji Intel Xeon E5-2600 v3
Procesorje Intel Xeon E5-2600 v3 je mogoče povezati z naborom čipov Intel Communications Chipset 89xx, ki vključuje tehnologijo Intel Quick Assist in zagotavljajo hitrejše šifriranje in stiskanje ter tako izboljšajo varnost pri različnih nalogah. Omrežni operaterji in ponudniki omrežne opreme bodo lahko konsolidirali več komunikacijskih nalog na eni sami standardizirani in prilagodljivi arhitekturi. To jim bo pomagalo pospešiti vpeljavo storitev, zmanjšati stroške ter ustvariti bolj dosledno in varno uporabniško izkušnjo.

Krmilniki družine Intel Ethernet Controller XL710 zagotavljajo možnosti za višjo zmogljivost virtualiziranih strežnikov in omrežij. Prilagodljiv krmilnik 10/40 Gigabit Ethernet v primerjavi s prejšnjo generacijo zagotavlja dvakrat več pasovne širine ob pol nižji porabi.

Proizvajalci po vsem svetu so najavili več sto sistemov, ki temeljijo na procesorjih družine Intel Xeon E5 v3. Proizvajalci omrežne opreme in strežnikov med drugimi vključujejo podjetja Bull, Cray, Cisco, Dell, Fujitsu, Hitachi, HP, Huawei, IBM, Inspur, Lenovo, NEC, Oracle, Quanta, Radisys, SGI, Sugon in Supermicro.

Cana?
V družini procesorjev Intel Xeon E5-2600 v3 bo 26 izdelkov, ki so v količini 1000 procesorjev na voljo po cenah od 213 USD do 2702 USD. Procesorji za delovne postaje Intel Xeon E5-1600 bodo na voljo v 6 različicah, katerih cene segajo od 295 USD do 1723 USD.

Vas zanima več iz te teme?
Intel procesorji

Prijavi napako v članku