Računalništvo, telefonija
07.11.2018 12:29

Deli z drugimi:

Share

Predavanja na visokih šolah in konferencah kar s hologrami?

Študenti so bili nad uporabo hologramov prijetno presenečeni!
Študenti so bili nad uporabo hologramov prijetno presenečeni!

Hologrami že dalj časa burijo domišljijo znanstvenikov in ljubiteljev znanstvenofantastičnih filmov, zato ne preseneča, da raziskovalci še vedno vlagajo veliko časa in denarja v razvoj relativno novega področja, ki pa ima nedvomno velik praktični potencial. To je z organiziranjem prvega »hologramskega« predavanja dokazali na britanski poslovni šoli Imperial College Business School. Ti so namreč organizirali prvo hologramsko predavanje za javnost, udeleženci pa so bili nad videnim več kot presenečeni.

Za razliko od klasične video konference, hologram dejansko poskrbi za to, da je predavatelj v očeh slušateljev videti, kot da je ta dejansko prisoten v učilnici ali dvorani. Z dobrim ozvočenjem pa je predavatelj »na drugi strani« zmožen komunicirati s študenti, odgovarjati na njihova vprašanja in jih pri tem gledati v oči, kar je bilo doslej mogoče le s fizično prisotnostjo na kraju predavanja. Nov način izvajanja predavanj bo seveda pripomogel k precej nižjim stroškom, saj predavateljem ne bo treba pokriti letalskih prevozov, namestitev v hotelih in drugih stroškov. Poleg tega bo priročen tudi za predavatelje, saj jim fizično ne bo treba zapustiti kraja bivanja, kar posledično pomeni več prostega časa zanje in predvsem manj stresa.

Hologramska tehnologija je bila pripravljena s strani kanadskega podjetja AHRT Media, kakovost pa je že na ravni, ki navdušuje. Zato je seveda le še vprašanje časa, kdaj se bodo za ta način izvedbe predavanja odločile tudi druge šole in univerze širom sveta. Upajmo, da v prihodnje tudi slovenske.


Prijavi napako v članku