Računalništvo, telefonija
21.09.2019 14:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bomo v življenju preživeli slabih sedem let na družbenih omrežjih?

Bomo v življenju preživeli slabih sedem let na družbenih omrežjih?
Bomo v življenju preživeli slabih sedem let na družbenih omrežjih?

Dejstvo je, da se trendi na področju rabe družbenih omrežij iz leta v leto spreminjajo. Zanimivo je opazovati, kako mlajše generacije sprejemajo nove in že obstoječe aplikacije ter kako se njihov način rabe razlikuje od generacij njihovih staršev. Torej, katere so danes tiste aplikacije oziroma družbena omrežja, ki uporabnikom predstavljajo glavne komunikacijske kanale?

Se morda spominjate, kako je bilo pred 10 leti, ko so strokovnjaki s področja sociologije in psihologije opozarjali na vse nevarnosti in pasti, ki jih prinašajo družbena omrežja? Facebook je ravno v tistem času postal ena največjih inovacij vseh časov in za seboj potegnil nemalo število odprtih vprašanj. Ste se kdaj vprašali, kako zelo so se spremenila naša življenja od prihoda Facebooka, Twitterja, Instagrama in ostale druščine?

Pred nekaj dnevi je Global Web Index objavil letošnje poročilo o rabi družbenih omrežij in trendov na tem področju. V poročilu so prikazani rezultati raziskav po 45 svetovnih državah.

Prva generacija, ki je z družbenimi omrežji odraščala

Kar nekaj časa že opažamo, da generacija Z na področju rabe družbenih omrežij odstopa od povprečja in ne uporablja dotično tehnologijo na način, kot bi to pričakovali. Govorimo namreč o generaciji, ki je odraščala z družbenimi omrežji. Torej je to prva takšna generacija, medtem ko so vse ostale prešle fazo postopnega prevzemanja tehnologije. Global Web Index poroča, da je kar tretjina izpostavljene generacije (gledano globalno) povsem spremenila smer in začela nek nov trend uporabe družbenih omrežij. Kar 41 odstotkov se jih je odločilo, da na družbenih omrežjih preživijo preveč časa, zato so prenehali z njihovo uporabo. 26 odstotkov jih meni, da vsebina ni zanimiva, 22 odstotkov pa jih je izrazilo skrb glede zasebnosti.

Nov uporabnik vsakih 11 sekund

Vsi tisti, ki morda nismo “težki” uporabniki družbenih omrežij, se bomo ob naslednjem podatku zgrozili: raziskava, ki je vključevala več kot pol milijona uporabnikov, je pokazala, da uporabniki v povprečju na družbenih omrežjih dnevno preživijo 2 uri in 23 minut. Samo predstavljajte si, kaj vse lahko človek naredi v tem času. Če se bo ta trend nadaljeval, bomo ljudje v svojem življenju na družbenih omrežjih preživeli 6 let in 8 mesecev. Morda bi kdo rekel, da je tudi življenje na družbenih omrežjih “pravo” življenje, vendar je številka še vedno visoka. Če se za trenutek ustavimo še pri drugih platformah, bi to pomenilo, da bomo v življenju porabili 1 leto in 10 mesecev na YouTubu, 1 leto in 7 mesecev na Facebooku in 1 leto in 2 mesecev na Snapchatu.

Presenetil nas je še en podatek, in sicer bi naj v prihodnje vsakih 11 sekund na svetu nekdo prvič uporabil eno od družbenih omrežij. Glede na to, da smo še pred nekaj meseci govorili o prvem vidnejšem upadu uporabe družbenih omrežij, je to zanimiv podatek.

Filipini pred vsemi

Katera od držav pa je po vašem mnenju zmagovalka, kar se tiče rabe družbenih omrežij? Odgovor je … Filipini, ki so zasedli prvo mesto s kar štirimi urami na dan. Brazilija je pristala na drugem mestu, Kolumbija in Nigerija pa sta na tretjem mestu. Nekoliko nas je presenetil tudi podatek, da so zadnja tri mesta po času rabe družbenih omrežij zasedle Avstrija, Nemčija in Japonska. Uporabniki v teh državah so na družbenih omrežjih okrog 45 minut na dan.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

ZEOS d.o.o.

Šlandrova ulica 4, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 366 85 41
O družbi ZEOS Družba ZEOS, d.o.o. je izvajalec skupne sheme ravnanja z e-odpadki (OEEO), odpadnimi baterijami (OPBA) in odpadnimi nagrobnimi svečami (ONS). Skupaj s proizvajalci, ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več

KIKštarter KAMNIK

Fužine 10, 1241 Kamnik, Tel: 031 226 763
KIKŠtarter je več kot le coworking prostor, kjer si skupnost deli delovni prostor in opremo. Poleg samega prostora ponujajo različne sklope izobraževanja in delavnice. Program so ... Več
Zlati partner

ZEBRA SYSTEMS s.r.o.

Opavská 6230/29a, Češka, , Tel: +420 596 912 961
Kibernetska varnost oziroma dober varnostni načrt je ključen za zaščito vseh kategorij podatkov pred krajo, izgubo ali okvaro. Sem spadajo občutljivi podatki, osebno prepoznavni ... Več