Računalništvo, telefonija
09.12.2014 12:11

Deli z drugimi:

Share

Pravica do pozabe tudi za uporabnike iskalnikov Yahoo in Bing

Pravica do izbrisa osebnih podatkov bo mora postati globalna.
Pravica do izbrisa osebnih podatkov bo mora postati globalna.

Evropska unija je letos poleti uspela v svojih namerah, da od spletnega iskalnika Google zahteva možnost, ki uporabnikom omogoča tako imenovano pravico do izbrisa oziroma. Pri tem gre za informacije o posamezniku, ki so lahko škodljive in se iz tega razloga lahko izbrišejo iz rezultatov iskanja. To sta sedaj storila tudi spletna iskalnika Yahoo in Bing, saj sta pred kratkim izbrisala prve uporabnike iz njihove »evidence« ter jim s tem omogočila pravico do izbrisa oziroma pozabe.

Yahoo in Microsoft še nista razkrila, kako njihovi zaposleni odločajo o postopku izbrisa. Iz Yahooja so sicer sporočili, da natančno ocenijo vsako zahtevo v razmerju pravice do zasebnosti in pravice do obveščenosti. Podobno so odgovorili tudi v Microsoftu, kjer so dodali, da postopek še vedno izpopolnjujejo. Postopek izbrisa pa je zelo dobro poznan podjetju Google, saj je doslej prejelo že več kot 600 tisoč zahtevkov za izbris, kar je sicer preseglo tudi največja pričakovanja.

Ker pa ponudniki spletnih iskalnikov pravico do pozabe bolj ko ne zagotavljajo le v evropskem prostoru, zakonodajni organ Evropske unije zdaj zahteva oziroma se zavzema za to, da bi pravica do pozabe postala globalna, kar pomeni, da bi se izbris podatkov o posameznikih izvedel na vseh računalniških sistemih po vsem svetu. Evropska unija bo vodilne ponudnike storitev spletnega iskanja v to »prisilila« s sprejemom ustrezne zakonodaje, tako kot je to storila nedavno s podjetjem Google, ki bo moralo svoj spletni iskalnik ločiti od preostalih spletnih storitev (bit.ly/EU-Izbris).


Prijavi napako v članku