Telefoni
18.01.2017 09:20
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prihajajo baterije z vgrajenim sredstvom proti vžigu

Baterije pametnih mobilnih telefonov bi lahko bile že kmalu opremljene s sredstvom proti vžigu!
Baterije pametnih mobilnih telefonov bi lahko bile že kmalu opremljene s sredstvom proti vžigu!

Večina ljudi povezuje škodljivost sevanja sodobnih mobilnih telefonov z rakavimi obolenji, čeprav številni strokovnjaki zatrjujejo, da temu ni tako. Medtem ko znanstvenikom še ni uspelo dokazati neposredne povezave med sevanjem pametnih mobilnih telefonov in rakavimi obolenji, bi moralo biti sevanje po pomembnosti šele druga skrb uporabnikov mobilnih naprav. Pri mobilnih telefonih je namreč precej bolj nevarna baterija. Ta je namreč doslej poškodovala in celo ubila na desetine ljudi, poleg tega pa je povzročila tudi ogromno premoženjsko škodo, saj so zaradi napake v bateriji zagoreli celo avtomobili in stanovanja.

Težava pri baterijah za pametne mobilne telefone je predvsem v tem, da proizvajalci poskušajo v miniaturni prostor »stlačiti« čim več baterijskih celic, saj v nasprotnem primeru bo avtonomija danes že nepogrešljive naprave trajala zgolj nekaj ur. Poleg tega je težava še v tem, da so pametni mobilni telefoni opremljeni s sistemi za hitro polnjenje baterije, kar med polnjenjem segreva baterijo in s tem še dodatno povečuje možnost njenega samovžiga ali celo eksplozije. Pametni mobilni telefon, ki je imel največ težav z baterijo, pa je Galaxy Note 7. Ta se je namreč zaradi napake pri načrtovanju v zgodovino vpisal kot pametni mobilni telefon z najkrajšim stažem, saj so ga uradno ponudili v prodajo 19. avgusta, že 11. oktobra pa se je zaradi številnih samovžigov in eksplozij upokojili. S tem se je po vsej verjetnosti dokončno poslovila tudi blagovna znamka Galaxy Note, saj je pri uporabnikih mobilne telefonije izgubila zaupanje.

Ker se bo težnja za zmogljivejše baterije, ki se napolnijo v zgolj nekaj minutah, v naslednjih nekaj mesecih in letih s strani uporabnikov le še povečevala, so se raziskovalci stanfordske univerze (Stanford University) domislili nadvse zanimive baterije, ki naj bi za vedno odpravila težave s samovžigi in eksplozijami. Ti so namreč pripravili posebno litij-ionsko baterijo, ki ima vgrajeno sredstvo proti vžigu. Tu v osnovi gre za enako sredstvo, kot ga najdemo v sodobnih gasilnih aparatih. Raziskovalci so namreč v plastična vlakna baterije dodali trifenilen fosfat, ki se prične sproščati, ko temperatura baterije naraste na 150 stopinj Celzija. Glede na prva testiranja novosti v praksi, bi tovrstni sistem lahko zaustavil gorenje baterije v manj kot pol sekunde, kar pomeni, da v primeru napake na bateriji ne bi prišlo do samovžiga in eksplozije. Poleg tega naj novi sistem ne bi vplival na delovanje in zmogljivost baterij. Upajmo le, da baterije z vgrajenim sredstvom proti vžigu bodo kmalu pričeli uporabljati prav vsi vodilni proizvajalci pametnih mobilnih telefonov.


Prijavi napako v članku