Računalništvo, telefonija
21.08.2020 13:14
Posodobljeno 10 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

POZOR: Hekerji napadajo kot predstavniki banke

POZOR: Hekerji napadajo kot predstavniki banke
POZOR: Hekerji napadajo kot predstavniki banke

Prevaranti so znova na delu. Tokrat poskušajo z lažnimi elektronskimi sporočili, ki jih domnevno pošilja NLB, od podjetij pridobiti občutljive podatke. Poudarjamo, da gre za poskus prevare in da banka nikoli ne poziva k pošiljanju občutljivih podatkov prek elektronskih sporočil.

Podjetja, ki so prejela zlonamerno elektronsko sporočilo s strani pošiljatelja, ki se lažno predstavlja v imenu svetovalke za podjetja iz NLB d.d., svetujemo, da priponke ne odpirajo, podatkov v obrazec ne vnašajo in tovrstno sporočilo nemudoma pobrišejo. Včeraj smo sporočilo prejeli tudi sami.

Ob tem opozarjamo, da NLB od strank nikoli ne zahteva posredovanja občutljivih podatkov po elektronski pošti.

V letu 2019 porast hekerskih napadov

Uporaba interneta, npr. za komuniciranje, spletno nakupovanje, uporabo storitev javne uprave, prinaša prednosti, hkrati pa uporabnike interneta izpostavlja novim potencialnim nevarnostim. V 1. četrtletju 2019 je 11 % oseb prejelo (najmanj enkrat) prirejeno elektronsko sporočilo, katerega namen je bil pridobiti informacije o uporabnikih, npr. spletna gesla, uporabniška imena, podatke o kreditnih karticah itd. (phishing). 6 % jih je bilo preusmerjenih na lažne spletne strani, kjer so bile vprašane po osebnih podatkih (pharming). 2 % jih je bilo žrtev goljufije pri uporabi kreditne ali debetne kartice, 1 % oseb (to je okoli 10.170 oseb) pa je bilo finančno oškodovanih ali zaradi kraje njihove identitete, ali zaradi prejema prirejenega elektronskega sporočila, ali zaradi preusmeritve na lažno spletno stran.


Prijavi napako v članku