Računalništvo, telefonija
31.10.2009 10:29

Deli z drugimi:

Share

Poslovno obveščanje omogoča rast, v recesiji pa preživetje

Raziskava analitske hiše IDC je zopet postregla z zanimivimi rezultati
Raziskava analitske hiše IDC je zopet postregla z zanimivimi rezultati

Na konferenci IDC Business Intelligence Roadshow 2009, največjem tovrstnem neodvisnem dogodku pri nas, so včeraj udeleženci in predavatelji razpravljali o prednostih, ki jih poslovno obveščanje omogoča, novostih na tem področju in odpornosti tehnologij poslovnega obveščanja na gospodarsko krizo, saj podjetjem olajšujejo optimizacijo poslovanja, izkoriščanje konkurenčnih prednosti in racionalizacijo poslovanja.

Osrednji govornik Barry Devlin, ena vodilnih svetovnih avtoritet na področju skladiščenja podatkov in strateškega vpogleda v poslovanje, je izpostavil, da je sodelovanje ključ do uspešnega poslovnega obveščanja, ki mora povezovati operativno delovanje v podjetjih z informacijskim vidikom. Obenem je opozoril, da je veliko problemov ob implementaciji poslovnega obveščanja organizacijske narave, ne le tehnične.

“Obstaja velik prepad med poslovnimi potrebami in informacijskimi zmožnostmi v podjetjih, zato je funkcija kontrolerja, ki sodeluje z oddelekom informacijske tehnologije in posreduje informacije, predvidevanja in predloge za izboljšanje poslovanja managementu, zelo pomembna. Naloga podjetij pa je, da se na predvidene spremembe odreagira še preden do njih pride, še posebej v kriznem obdobju,” meni Dragica Erčulj, Vodja CRMT inštituta.

Tomasz Sloniewski, Vodja raziskav tržišč programske opreme na Poljskem in v Baltskih državah, ter odgovoren za pregled raziskav programske opreme v Srednji in Vzhodni Evropi pri IDC, pa je podal obrazložitev, zakaj je zadovoljstvo s tehnologijami, ki so dostopne zaposlenim v podjetjih, za podporo sodelovanja pri odločanju, precej slabo:” Temu je tako, ker podjetja nimajo ustrezne platforme, ki bi omogočala sodelovanje za podporo odločanju in rešitev je v kombinaciji tehnologije poslovnega obveščanja z drugimi tehnologijami”.

Na včerajšnjem dogodku so strokovnjaki partnerskih podjetij CRMT, Poslovna Inteligencija, Informatica Corporation, Alfatec Group, Actual IT, Netezza, SAP Business Object ter Result skupaj z vabljenim gostom g. Devlinom in predstavniki analitske hiše IDC predstavili svoje predloge in poglede na poslovno obveščanje, primere dobre prakse na slovenskem trgu, v popoldanskem delu pa je potekala tudi delavnica o strateškem poslovnem odločanju.


Prijavi napako v članku