Strojna oprema
27.03.2021 10:30
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pomnilnik DDR5 kapacitete kar 512GB

Prve sistemske pomnilnike DDR5 bomo lahko kupili že na začetku naslednjega leta.
Prve sistemske pomnilnike DDR5 bomo lahko kupili že na začetku naslednjega leta.

Ker je sistemski pomnilnik DDR4 postal standard pri prenosnih in namiznih računalnikih, so strokovnjaki že pred časom sprejeli odločitev, da je prišel čas za njegovega naslednika. Govorimo o sistemskem pomnilniku DDR5, ki naj bi v primerjavi s predhodnikom prinesel številne izboljšave. Novost obljublja predvsem večjo gostoto pomnilniških celic na istem prostoru z uporabo večslojnih 3D zgradb, kar bo seveda vodilo k bolj prostornim sistemskim pomnilnikom.

Poleg tega bodo pomnilniki DDR5 v primerjavi s predhodniki imeli boljšo propustnost podatkovnega vodila (do dvakrat višjo), kar pomeni tudi boljšo zmogljivost. Piko na i bosta dodala še precej manjša poraba dragocene električne energije in možnost ohranitve podatkov tudi ob prekinitvi napajanja.

Inženirjem podjetja Samsung je uspelo pripravili pomnilnik DDR5 kapacitete 512 gigabajtov. Novost namreč temelji na zgradbi TSV z osmimi plastmi in materialom High-K Metal Gate. Poleg tega je novi pomnilnik nadvse varčen z električno energijo, saj je v primerjavi s pomnilniki DDR4, porabi kar za 13 odstotkov manj. Trenutno še ni znano, kdaj bo novost na voljo v prosti prodaji, po vsej verjetnosti pa bo sprva namenjena le strežnikom.


Prijavi napako v članku