Računalništvo, telefonija
05.05.2016 13:52
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Polovica mladostnikov je odvisnih od…

Tehnologija in mladi so vse bolj povezani!
Tehnologija in mladi so vse bolj povezani!

Nedavna študija, ki je bila izvedena na ozemlju Združenih držav Amerike je pokazala, da je polovica najstnikov odvisnih od pametnih telefonov in da vsako uro morajo nujno preveriti svoje mobilne naprave. Raziskava je bila opravljena s strani neprofitne organizacije Common Sense Media, v njo so seveda bili vključeni tudi starši mladostnikov. Kar 60 odstotkov staršev je bilo prepričani, da njihovi otroci tako rekoč ne morejo več živeti brez pametnih mobilnih telefonov ali tabličnih računalnikov.

Neprofitna organizacija Common Sense Media je v okviru raziskave še pokazala, da mlajše osebe čutijo pritisk, ko prejmejo sporočila, obvestila ali pripombe na družbenih omrežjih ali forumih. Ta odvisnost pa ima posledice celo v odnosih s starši in prijatelji, negativno vpliva na obveznosti v šoli in številne druge izven šolske aktivnosti. Pri tem je zanimivo tudi to, da tako kot mladi, tudi starši ne morejo »živeti« brez mobilnih naprav, kot so pametni mobilni telefoni in tablični računalniki.

Po mnenju strokovnjakov se odvisnost od tehnologije kaže predvsem v tem, da čutimo potrebo, da smo neprestano razpoložljivi in da moramo odgovarjati na vse komentarje. Neprofitna organizacija Common Sense Media bo s tovrstnimi študijami še naprej nadaljevala, in sicer z namenom, da še podrobneje prouči odnose med mladimi in sodobno tehnologijo, predvsem pa mobilnimi napravami.


Prijavi napako v članku