Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
23.06.2023 09:00
Posodobljeno 11 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najmlajši so lahko rešitev za pomanjkanje IT kadra

Vsesplošno pomanjkanje strokovnega IT kadra je težava, ki pesti tudi največja tehnološka podjetja. Ali se rešitev za kadrovanje skriva v izobraževanju otrok?

Za nami je pestro tehnološko desetletje in razvoj novih tehnologij ne kaže znakov pojenjanja. Na področju telekomunikacij smo prešli iz 3G na 4G in sedaj tudi na 5G omrežja. Pametni telefoni postajajo prenosni računalniki v pravem pomenu besede, računalniki pa že tradicionalno vsako leto izboljšajo računsko moč za vsaj 20 %.

Leto 2022 smo zaključili s pojavom splošno dostopnih velikih jezikovnih modelov, kot so ChatGPT, Google Bard in Microsoft Bing. Umetna inteligenca je tako praktično čez noč postala na dosegu rok vsakega uporabnika.

To so le splošno znani dosežki, a že to je dovolj, da se vprašamo, zakaj je kljub poplavi tehnologije še vedno splošno pomanjkanje ustreznega računalniškega oziroma IT znanja. Najmlajši preigravajo računalniške igre, glavnino prostega časa pa preživijo na družbenih omrežjih in z brskanjem po svetovnih forumih. Uporaba računalnika in tehnologije pa na žalost avtomatsko ne pomeni tudi razumevanja.

Tehnologija je prosto dostopna, prav tako znanje, kako različne naprave delujejo. Potrebna je le pravilna usmeritev.

Poletna šola FRI – 5 dni poglobljenega tehnološkega raziskovanja

Strokovnjaki, vključno s profesorji na Fakulteti za računalništvo in informatiko (FRI), so enotnega mnenja, da je potrebno osnove računalniškega razmišljanja približati otrokom že na osnovnošolski ravni. Obvezne in izbirne računalniške vsebine so dober prvi korak, vendar jih je potrebno dopolnjevati s strokovnimi delavnicami, ki bodo otrokom aktivirali motivacijo in voljo do raziskovanja, kaj se skriva v ozadju računalnika, njihove najljubše aplikacije ali platforme.

Opolnomočiti otroke, da tehnologijo raziskujejo z drugega zorna kota ni enostavno, vendar nujno potrebno, če jih želimo opremiti s potrebnim znanjem za konkuriranje na delovnem trgu in za reševanje IT kadrovske krize.

To je misija, ki so si jo zadali na Fakulteti za računalništvo in informatiko, ki že šestnajsto leto organizirajo Poletno šolo FRI, na kateri se bodo mladi, nadobudni informatiki srečali s številnimi tehnološkimi izzivi.

Poletna šola FRI bo potekala med 26. in 30. junijem ter 3. in 7. julijem na Fakulteti za računalništvo in informatiko. Udeležili se je bodo srednješolci in osnovnošolci od 7. razreda dalje. Mesta na letošnjih delavnicah so že zapolnjena, a če vas ideja zanima, priporočamo, da si nastavite opomnik za pravočasno prijavo na Poletno šolo FRI 2024.

Igraj in ustvarjaj – zgradi svoje Minecraft mesto

Minecraft je lahko več kot le igra, v kateri skrbno uporabljamo vire za preživetje. Lahko je tudi okolje, v katerem se lahko otrok spozna z osnovnimi programerskimi ukazi, s katerimi bo s pomočjo mentorjev zgradil svoje Minecraft mesto in ga delili z drugimi.

Izdelava vremenske postaje in učenje programskega jezika Lua

Dijaki in osnovnošolci od 7. razreda dalje bodo s skupnimi močni sestavili vremensko postajo, povezano v internet (delavnica Od interneta stvari do dronov). Spoznali se bodo s konceptom interneta stvari (IoT) in naučili osnov programiranja s programskim jezikom Lua. V nadaljevanju se bodo seznanili, kako se lahko majhne računalnike in senzorje uporablja za vodenje dronov  – kvadrokopterjev. Slednje bodo tudi pilotirali s pomočjo naprave za daljinsko vodenje – najprej v računalniškem simulatorju, nato pa še na prostem.

Pogumne izzivalce čakajo olimpijski izzivi

Delavnica Programiranje v višji prestavi bo polna izzivov, s katerimi se srečajo udeleženci tekmovanj iz programiranja. Kdor si postavi za cilj uspeh na mednarodni računalniški olimpijadi (IOI) ali srednjeevropski računalniški olimpijadi (CEOI), tu ne sme manjkati. Reševali bodo probleme in naloge s preteklih tekmovanj. Naučili se bodo trike, spoznali podatkovne strukture in algoritme, ki bodo v pomoč pri reševanju zahtevnih nalog.

V zakladnico znanja bodo dodali še jezik python

Kako začeti s spoznavanjem delovanja računalnika? Dobro izhodišče je programski jezik python. Z njegovo pomočjo bodo udeleženci delavnice računalnik pripravili do tega, da bo vljudno pozdravil in rešil računske naloge. Z novim znanjem pa bodo sami izdelali tudi preproste igre.

Prvi koraki v navidezno resničnost (VR)

VR očala Meta Quest 2 so izredno priljubljena med igričarji, ki so klasične zaslone zamenjali za navidezni svet. Manj znano pa je, da so lahko katera koli VR očala odlično orodje tudi za učenje. Na delavnici, ki bo potekal med 3. in 7. julijem, se bodo skozi igro Steady the Drums! naučili osnov vizualnega programiranja za interakcijo s predmeti, dodajanja animiranih 3D modelov in različnih vizualnih učinkov.

Na mladih svet stoji

Preden lahko začnejo teči, moramo najmlajše najprej naučiti hoditi. Spoznavanje računalniškega sveta se mora začeti v zgodnjih letih. Temelji morajo biti močni, preden začnejo spoznavati globlji IT svet. Poletna šola FRI in dolgoletno delo Fakultete za računalništvo in informatiko je korak v pravo smer.

Več o Poletni šoli FRI na www.fri.uni-lj.si.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem UL FRI
Za več informacij so vam na voljo pri UL FRI
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Fakulteta za računalništvo in informatiko

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem UL FRI? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več
Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več