Namizni računalniki
17.04.2014 15:17

Deli z drugimi:

Share

Podatkovni centri Appla, Facebooka in Googla postajajo bolj zeleni

Apple je dobil najvišjo oceno za napredke na področju sprejemanja zelene energije.
Apple je dobil najvišjo oceno za napredke na področju sprejemanja zelene energije.

Okoljevarstvena skupina Greenpeace poroča, da so podjetja Apple, Google in Facebook krepko napredovala na področju sprejemanja obnovljivih virov energije za napajanje svojih spletnih storitev. Toda energetsko potratni podatkovni centri drugih internetnih gigantov še vedno ostajajo v preveliki meri odvisni od plina in premoga.

Apple, ki je v svojem podatkovnem centru v Severni Karolini zgradil kar kompleks solarnih celic in proizvaja obnovljivo energijo tudi v svojih ostalih treh poslopjih, si je priboril najboljšo oceno na Greenpeacovem seznamu podatkovnih centrov internetnih podjetij. Odlično oceno so dobili za svoje napredke v prosojnosti, politikah obnovljive energije in uvajanju teh virov energije. To je velik napredek iz mešanice zadostnih in nezadostnih ocen, ki so jih dobili v prejšnjem ocenjevanju pred dvema letoma.

Na drugi strani lestvice pa se nahaja Amazonov spletni posel, ki upravlja z vsaj 18 podatkovnimi centri po svetu. Tega so označili kot najmanj privrženega obnovljivi energiji, saj si je podjetje v treh izmed štirih kategorij pridobilo negativno oceno. Poročilo navaja, da »nekatera podjetja zavračajo vse pobude obnovljivih virov energije in preprosto le kupujejo umazano energijo direktno z mreže. Takšna podjetja, med katerimi je najbolj opazen Amazon Web Services, izbirajo napajanje svojih infrastruktur izključno glede na najnižje cene električne energije.«

Pri Amazonu so zanikali Greenpeacove ugotovitve, saj trdijo, da so podatki in predvidevanja njihovih poročil nepravilna. V izjavi po elektronski pošti so povedali, da njihovi podatkovni centri v dveh regijah uporabljajo »100 % ne-ogljično energijo«, kar niso bolj podrobno razložili.

Poročilo je primerjalo 19 podjetij, ki skupaj upravlja z več kot 300 podatkovnimi centri. Applov indeks čiste energije je znašal 100 %, Facebook in Google pa sta dosegla 49 in 48 %. Kljub temu da velja Gooogle za vodjo v posvečanju k zeleni energiji, saj so v dogovorih za nakup vetrne energije v več državah znotraj ZDA, se zaradi 13 podatkovnih centrov v primerjavi z Applovimi štirimi soočajo z večjimi težavami pri prehodu na obnovljive vire energije.

Vas zanima več iz te teme?
Apple računalniki

Prijavi napako v članku