Računalništvo, telefonija
10.02.2013 15:11
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Elektronske knjige bomo plačevali glede na strani, ki jih bomo prebrali

Izraelsko podjetje TotalBoox je predstavilo povsem nov in inovativen koncept plačevanja elektronskih knjižnih del. Tu bodo kupci namreč plačali le za strani, ki jih bodo dejansko prebrali in ne polno ceno, kot je to praksa danes.
Izraelsko podjetje TotalBoox pri e-knjigah stavi na koncept »plačaj toliko, kolikor prebereš«.
Izraelsko podjetje TotalBoox pri e-knjigah stavi na koncept »plačaj toliko, kolikor prebereš«.

Znan slovenski pregovor pravi, da knjige ne smemo soditi po platnicah, saj je najpomembnejša vsebina, katere luknjičavosti ne prekrije še tako sijoč ovoj. Ker to drži kot pribito tudi za elektronske knjige, so pri izraelskem podjetju Total Boox predstavili povsem nov in inovativen koncept plačevanja knjižnih del. Ta naj bi bralce spodbudil k aktivnejšemu nakupovanju elektronskih knjig, saj bodo ti plačevali le za strani, ki jih bodo dejansko prebrali.

Končna maloprodajna cena elektronske knjige bo dejansko »razdeljena« na število strani, kar bodo znali ceniti predvsem tisti, ki bodo knjigo kupili zgolj zaradi udarnega naslova ali zanimive »platnice«. Če bodo namreč bralci že po nekaj prebranih poglavjih ugotovili, da jim knjiga ni po godu, bodo plačali le sorazmerni delež njene cene in ne celotno, kot je praksa danes.

Čeprav so kupci elektronskih knjig navdušeni nad zamislijo izraelskega podjetja Total Boox, ta po vsej verjetnosti ne bo zaživela (vsaj v bližnji prihodnosti ne). Založniki bi bili namreč zaradi tovrstnega modela plačevanja knjižnih del ob znaten zaslužek. Skupen jezik bi sicer lahko našli z višjo ceno tovrstnih elektronskih knjig, kar pa bo mnoge kupce odvrnilo od njihovega nakupa.


Prijavi napako v članku