Avtomobilizem
26.05.2021 07:11

Deli z drugimi:

Share

Pariz bo svoje središče očistil prometa

Pariški mestni svet je potrdil načrt za drastično zmanjšanje prometa v francoski prestolnici do leta 2022. Štirje departmaji bi naj bili v celoti rezervirani za peščce, kolesarje in javni promet.

Načrt bi v celoti prepovedal promet v štirih centralnih departmajih, prednost pa bi tako dobili kolesarji, peščci in javni transport. “Cona z manj prometa bo prinesla manj onesnaženo, bolj zeleno, mirno in bolj varno mesto“, pravijo v mestnem svetu.

Med pandemijo je Parizu uspelo zgraditi na stotine kilometrov kolesarskih stez. Županija Anne Hidalgo je bila lansko leto ponovno izvoljena, in sicer ravno na podlagi obljube, da bo Pariz spremenila v “15-minutno mesto”. To preprosto pomeni, da bi prebivalci imeli lažji in hitrejši dostop do trgovin, šol in ostalih storitev. Vse v dosegu 15 minut – s kolesom ali peš.

Pariz bo postal “15-minutno mesto”

Nov načrt za ureditev prometa v Parizu je bil predstavljen pred dvema tednoma. Tamkajšnji prebivalci in ljudje, ki imajo svoja delovna mesta v štirih izbranih departmajih, bodo še vedno lahko dostopali do svojih domov in podjetij z avtomobili, medtem ko bo ves ostali promet prepovedan.

Glavni cilj novega načrta je, kot že rečeno, urbano središče vrniti domačim prebivalcem, prav tako pa je pomembna okoljevarstvena nota. Vsekakor pa se poteze lahko veselimo tudi turisti, ki imamo željo obiskati to čudovito mesto, saj bo tako naša izkušnja definitivno veliko boljša. Na spodnjem zemljevidu lahko vidite območje, ki zajema nov načrt, torej resnično velik in pomemben del Pariza.

Pariški podžupan, David Belliard, je za BBC še povedal, da je z novo prometno shemo Pariz sledil nekaterim drugim mestom, kot so Madrid, Nantes in tudi Rim, ki so pomembne dele mestnih središč namenili izključno pešcem, kolesarjem in javnemu prometu.

To ne pomeni, da želimo v celoti ukiniti promet“, pravi Belliard. Zanimivo je tudi to, da je mestni svet vsem prebivalcem Pariza poslal vprašalnik, v katerem ljudi sprašujejo, kakšno je njihovo mnenje o novem načrtu. Belliard je še enkrat več opozoril na dejstvo, da bodo vsi, ki to potrebujejo, imeli neoviran dostop do mestnega središča.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

IMEDIA GSM d.o.o.

Prvomajska ulica 39, 5000 Nova Gorica, Tel: 08 205 86 61
Mishop.si je spletna trgovina, specializirana za prodajo električnih aparatov znamke Xiaomi (posebej pametnih telefonov, pa ne samo teh) na slovenskem območju. Storitve: - naročila ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35
Zlati partner

ISKRATEL d.o.o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Iskratel vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več
Srebrni partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več