Računalništvo, telefonija
25.02.2011 15:23
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Panguso: Kitajski Google

Spletni iskalnik Panguso močno spominja na priljubljeni iskalnik Google.
Spletni iskalnik Panguso močno spominja na priljubljeni iskalnik Google.

Odnosi med visokimi kitajskimi vladnimi funkcionarji in predstavniki podjetja Google so se močno zaostrili na začetku lanskega leta. Tedaj so se namreč kitajski hekerji dokopali do elektronskih poštnih nabiralnikov Gmail kitajskih človekoljubnih aktivistov. Dodatno olje na ogenj je v drugi polovici lanskega marca prilil računalniški gigant z izjavo, da ni več pripravljen cenzurirati iskanih vsebin na svojem spletnem iskalniku.

Ker podjetju Google v dobrem letu dni ni uspelo zgladiti spora z visokimi kitajskimi vladnimi funkcionarji, se je kitajska vlada odločila za nekoliko nenavadno potezo. S pomočjo programerjev svoje največje medijske hiše je namreč pripravila lasten spletni iskalnik, ki močno spominja na Google. Tu gre za oblikovno všečni spletni iskalnik Panguso, ki je dosegljiv na spletnem naslovu http://www.panguso.com/.

Ker je spletni iskalnik Panguso last visokih kitajskih vladnih funkcionarjev, ta pričakovano cenzurira iskane vsebine na svetovnem spletu kot za stavo. Kljub temu ima novinec pred spletnim iskalnikom Google eno prednost. Medijska hiša Xinhua namreč skrbi, da so na njem vedno na voljo aktualne novice. Ker za spletnim iskalnikom Panguso stoji še največji kitajski ponudnik telekomunikacijskih storitev China Mobile, bi ta lahko v bližnji prihodnosti celo prevzel vodilni položaj na kitajskem trgu. To bo seveda vse prej kot enostavna naloga, saj vodilni spletni iskalnik Baidu trenutno obvladuje okoli 70 odstotkov trga.


Prijavi napako v članku