Digitalizacija
19.08.2022 15:52

Deli z drugimi:

Share

Pandemija pospešila digitalizacijo za 10 let

Podatki najnovejše raziskave, ki jo je globalno IT podjetje Endava izvedlo med 1000 izkušenimi IT odločevalci iz različnih panog kažejo, da je pandemija Covida-19 razkrila težave s tehnologijami, ki jih uporabljajo podjetja in pospešila njihovo digitalno transformacijo za 10 let. Ta trend se bo nadaljeval, organizacije pa bodo v prihodnosti vlagale več denarja v razvoj veščin, ki jih potrebujejo za izboljšanje svojih digitalnih kompetenc.
Pandemija je razkrila težave s tehnologijo in mnoga podjetja so morala narediti zelo hitre spremembe. Foto: Pixabay
Pandemija je razkrila težave s tehnologijo in mnoga podjetja so morala narediti zelo hitre spremembe. Foto: Pixabay

V raziskavo so bili vključeni IT odločevalci iz različnih panog, na ključnih svetovnih trgih, kot so ZDA, Združeno kraljestvo, Nemčija, nordijske države, Avstralija in Singapur. Glavni cilj je bil pokazati, kako podjetja po vsem svetu uporabljajo izkušnje, pridobljene med pandemijo, da bi oblikovale nove pristope stalnega digitalnega napredka.  

Velika večina anketiranih IT profesionalcev je dejala, da je pandemija razkrila težave s tehnologijo, ki jo uporabljajo, pri čemer jih je 87 odstotkov poročalo, da so morali narediti zelo hitre spremembe, da so pospešili prilagajanje. Tovrsten pristop dela s kratkimi roki se je izkazal za presenetljivo učinkovitega, saj so se podjetja tako lažje soočila s takojšnjimi izzivi “nove normalnosti”. Posledično je kar 84 odstotkov organizacij izjavilo, da so se zaradi hitrih tehnoloških preobratov njihovi procesi digitalizacije pospešili za kar 10 let.

Hiter in agilen pristop iz časa pandemije bo ostal na dolgi rok

»Covid-19 je organizacijam po vsem svetu pokazal, da morajo pri kreaciji in implementaciji digitalnih strategij biti fleksibilne in hitre. Okolje, v katerem podjetja delujejo, se je spremenilo skorajda čez noč. Zato je bila za reševanje urgentnih situacij nujna prilagodljivost pri sprejemanju in razvoju novih tehnologij. Da bodo podjetja lahko sledila svojim zastavljenim strategijam digitaline transformacije, poleg tega pa imele sposobnost reakcije na nepredvidljive dogodke, je pomembno, da sledijo toku tehnološke evolucije«, je povedal John Cotterell, glavni direktor Endave.

Ta proces ponavljajočega se digitalnega pospeševanja se bo nadaljeval. 92 odstotkov anketiranih podjetij je navedlo, da so povečala proračun za digitalizacijo, kar 95 odstotkov pa jih je napovedalo več vlaganja v razvoj veščin, ki jih potrebujejo za izboljšanje svojih digitalnih sposobnosti.

Cotterell je dodal, da se podjetja sedaj soočajo z drugim izzivom – prepoznati hitrost pandemije in strateško pristopiti k digitalnemu pospeševanju. »Pripravljena morajo biti na stalne spremembe in izboljšave ter na nadgrajevanje obstoječih rešitev, namesto na njihovo zamenjavo. Za vsa podjetja, ki želijo ostati v vrhu svojih industrij, bo ključna postavitev uporabnika v središče te poti«, je zaključil.

Endavina raziskava je pokazala še, da organizacije gledajo tudi v prihodnost in razmišljajo o najboljših novih tehnologijah, ki bi jih lahko vključile v svoje obstoječe rešitve. Dejstvo, da sta bili visoko na lestvici optimizacija v oblaku in umetna inteligenca, ne preseneča. Med anketiranci pa so bili priljubljeni tudi novi koncepti, kot je metaverzum.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Covid-19

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Endava PLC
Za več informacij so vam na voljo pri Endava PLC
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Endava PLC? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več

NOMISCOM, Simon Šebjanič s.p.

Kupšinci 31, 9000 Murska Sobota, Tel: 031 650 787
Spletna prisotnost podjetja, ne glede na industrijo, lahko močno vpliva na uspeh in prepoznavnost. V današnjem času se nekatera podjetja še vedno ne zavedajo, da bo večina njihovih ... Več

CREACTION GAJ CERJAK s.p.

Prvomajski trg 12, 6330 Piran/pirano, Tel: 041 685 407
Vsi si želimo, da naš računalnik čim dlje deluje hitro in brezhibno, še posebej ko govorimo za poslovne računalnike, ki hranijo veliko količino podatkov zaupne narave. Vsak ... Več
Zlati partner

PRONET Kranj, d.o.o.

Ljubljanska cesta 24b, 4000 Kranj, Tel: 04 2 800 800
Današnja podjetja se soočajo z več izzivi kot kdaj koli prej. Ali veste, kaj povezuje vsa podjetja na svetu? Vsi se sprašujejo, kako najbolje pristopiti k delovnemu dnevu in kako ... Več