Računalništvo, telefonija
06.01.2020 15:00
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pametni telefoni v letu 2020: Pričakujemo lahko 5G, upogljive zaslone in še boljše kamere

Pametni telefoni v letu 2020: Pričakujemo lahko 5G, upogljive ekrane in še boljše kamere
Pametni telefoni v letu 2020: Pričakujemo lahko 5G, upogljive ekrane in še boljše kamere

Leto 2019 je bilo na področju pametnih telefonov še kako zanimivo, vendar se nekako zdi, da je bilo vse skupaj samo priprava na to, kar sledi letos. Težko pričakovane naprave, kot sta Galaxy S11 in Huawei P40 Pro imajo možnost, da na trg prinesejo velike spremembe, še posebej po letu, za katerega strokovnjaki niso najbolj zadovoljni s prikazanim s strani proizvajalcev. Torej leto 2019 je bilo leto prvih 5G telefonov, ki prinašajo nove razsežnosti na področju hitrosti prenosa podatkov, poleg tega pa je bilo leto upogljivih telefonov, katerih ekrani se prepogibajo na pol.


Torej, leto 2019 si bomo zapomnili po napravah Samsung Galaxy Fold, Huawei Mate X, Motorola Razr, dobili pa smo tudi nekaj manj vidnih, vendar še vedno pomembnih trendov: bolj zmogljive baterije, hitrejše polnjenje baterij, operacijski sistemi so postali bolj »temni« in digitalni asistenti so postali še pametnejši. Kamere pametnih telefonov so opremljene z novimi senzorji in novo tehnologijo, ki omogoča še boljše fotografije.


Leto 2020 nam ponovno prinaša vse te lastnosti, vendar z nekaj nadgradnjami: kamere z več piksli, telefoni z večjimi baterijami in ekrani, ki nudijo še boljšo grafiko. Pričakujemo lahko več 5G tehnologije v večih telefonih, ob tem pa ne smemo pozabiti na upogljive telefona, za katere ne bomo mogli govoriti, kot o eksperimentih.

Torej, kaj lahko pričakujemo od pametnih telefonov v letu 2020?


5G bo postal bolj vseprisoten

5G omrežja so zaživela v letu 2019 in zato je morali biti vsaj nekaj telefonov, ki so tehnologijo podpirali. Kljub vsemu pa je večina teh naprav premimum modelov z »nabitimi« cenami in omejenim delovanjem omrežja.

Ne glede na vse smo lahko spremljali nekaj uspešnih zgodb. Septembra je Samsung poročal, da je v Južni Koreji prodal 2 milijona 5G telefonov, nekatere znamke pa so delale na cenovno dostopnejših 5G napravah, recimo $520 Xiaomi Mi 9 Pro. Ostaja pa dejstvo, da čipi v teh telefonih niso najbolj učinkoviti in so izjemno požrešni energije. Trenutni 5G telefoni se med drugim tudi pregrevajo, kar je v določenih primerih prisililo uporabnike, da so med uporabo telefon ugasnili, da ne bi dosegel previsokih temperatur.


Ne glede na vse je 5G tukaj in prihaja v še bolj intenzivni obliki. Tam, kjer proizvajalci gradijo 5G omrežja, pričakujemo premium telefone, ki bodo kompatibilni s 5G omrežje. Na primer, Samsung Galaxy S11 bi lahko bil prvi, ki bo poskrbel za nekoliko bolj masovno uporabo 5G tehnologije. Ko bo enkrat dejansko prišlo do tega in 5G omrežja postanejo bolj »mainstream«, bodo telefoni delovali še hitreje in brez motenj.


To lahko pomeni:

Izjemno hitre prenose velikih datotek, kot so recimo Netflix serija za gledanje v »off-line« načinu;

neomejeni videoklici;

odlična AR in VR izkušnja;

igranje zahtevnih iger brez motenj.


Upogljivi telefoni bodo postali nekaj povsem vsakdanjega

Če je bilo leto 2019 leto, ko smo dobili prve upogljive telefone, je leto 2020 leto, ko bomo dobili odgovor na vprašanje, ali se bo dotična tehnologija uspela obdržati, ali pa bo odšla v pozabo, kot recimo 3D ekrani.


Samsung, Motorola in Huawei so že izdali svoje upogljive telefone, vsak s svojim dizajnom. Galaxy Fold nudi dizajn v obliki knjige, ki se odpre kot tablica, nekoliko večji Mate X ima spet drugačen ekran, ki se oprime celotne naprave, ta pa se potem lahko uporabi na tri različne načine. Motorola Razr pa je manjši model, ki se odpira vertikalno.


Upogljivi telefoni uporabnikom dajejo predvsem večji ekran v manjšem telesu. V letu 2019 so bili oz. so tudi še danes precej dragi, recimo $1,500 za Razr in preko $2,000 za Galaxy Fold. Mate X je med vsemi daleč najdražji, saj stane skoraj $2,400 X. To je vsaj 50% več, kot bi plačali za ostale »premium« pametne telefone. Recimo iPhone 11 Pro stane $1.000. Pozabiti ne smemo tudi to, da so ekrani upogljivih telefonov narejeni iz plastike, ki je precej bolj lomljiv material od stekla. Poleg tega je plastika tudi manj odporna na praske in ostalo umazanijo.


Prepričani smo lahko, da bodo Fold, Razr in Mate X v letošnjem letu 2020 dobili družbo na trgu upogljivih telefonov. Proizvajalci pametnih telefonov, kot so LG, Xiaomi in TCL glasno napovedujejo nove dizajne, kot so recimo naprave, ki se upogibajo na treh mestih in se odprejo v 10-inčno tablico.


Fotografija še naprej sega v višave

Analitsko podjetje Kantar Worldpanel pravi, da je eden od treh glavnih razlogov, zakaj se nekdo odloči za točno določeni telefon, kvaliteta kamere. Na drugem mestu je ekran in potem vzdržljivost baterije.


Mobilna fotografija je v letu 2019 naredila velik napredek, predvsem na področju telefoto kvalitete in naprednih procesov v procesiranju fotografije. Na primer, telefoto in/ali širokokotni senzorji so postali praktično standard za vse »high-end« telefone. Huawei P30 Pro je recimo znan zaradi svoje periskopske leče, ki omogoča vrhunske »zoom« rezultate z uporabo kombinacije optičnega in digitalnega »zooma«.


V lanskem letu so proizvajalci začeli uporabljati tudi sofisticirane senzorje in »post-procesiranje«, s katerim dosežejo kvaliteto fotografij, ki so bil do zdaj možne samo na DSLR kamerah. Iz povprečja je najbolj izstopal Google Pixel 4, s posebnim »astrofotografskim« načinom fotografiranja – ostro fotografiranje zvezdnatega neba, če smo seveda v dovolj temnem prostoru, da imamo dobre pogoje za takšne fotografije.


V letu 2020 pričakujemo nove procesorje, ki bodo sposobni podpirati 200 MP kamere. Napredne rešitve pričakujemo tudi na področju telefoto leč in ultra širokokotnih leč, posebej pri najboljših telefonih, ki nudijo 5-kratni optični zoom. Novosti se lahko nadejamo tudi na področju videov s počasnimi posnetki in visokoresolucijskih videov, zahvaljujoče se bolj zmogljivim procesorjem.


120Hz ekrani postajajo vse bolj popularni

Ekrani najboljših »high-end« telefonov bodo še naprej zelo ostri, poudarek bo na podrobnostih, nasičeni in kvalitetni. Pričakujemo pa lahko še to, da bodo postali »hitrejši«, saj bodo nudili 120Hz hitrost osveževanja – prvi tak telefon bi naj bi Galaxy S11. Trenutno je standard, kar se tiče hitrosti osveževanja slike, pri 60Hz. Število, ki nam pove, kolikokrat se slike na ekranu osvežijo v eni sekundi. To pomeni, 60Hz je 60 osvežitev in 120Hz pomeni 120 osvežitev na sekundo.


Hitrost osveževanja pomeni, da grafika izgleda bolj gladka, kar je še posebej pomembno za »fast-paced« in grafično zahtevne igre. Poleg tega pa to pomeni izboljšano grafiko za 4K videe, animacije in tudi brskanje po spletu. Pozabiti pa seveda ne smemo tudi na detajle oz. odzivnost AR grafike, področja z ogromnim potencialom, ki pa se v večini osredotoča na igre, kot so Pokemon Go, Minecraft Earth in Harry Potter: Wizards Unite.


V tem trenutku se na trgu nahaja le peščica pametnih telefonov, ki imajo 90Hz ali 120Hz ekran. Najbolj popularna med temi sta recimo OnePlus 7T in Google Pixel 4. Spomniti pa velja, da povečevanje hitrosti osveževanja ekrana za 50% (90Hz) ali 100% (120Hz) pomembno vpliva na baterijo oz. vzdržljivost baterije.


Hitro polnjenje bo postalo še hitrejše

Naša pametni telefon je toliko dober, kot je dobra baterija, ki se nahaja v njem. Če se telefon hitro prazni in nenehno razmišljamo o tem, kje in kdaj bi napravo polnili, potem to verjetno ni ravno uporabniška izkušnja, o kateri sanjamo kajne?


Ena od možnih rešitev tega problema je večja, bolj zmogljiva baterija. Hitro polnjenje pa je druga rešitev. Ideja je torej ta, da če že ne moremo karseda najbolj izkoristiti baterije, ki jo imamo, lahko to vsaj napolnimo v najkrajšem možnem času, recimo v 30-ih minutah. Na primer, Galaxy Note 10 Plus dobimo s 25W polnilncem, ki popolnoma izpraznjem telefon napolni v slabi uri. Ta isti model telefona deluje tudi s 45W polnilcem, ki baterijo napolni v enkrat krajšem času. Takšno povečanje hitrosti polnjenja se vsekakor že pozna kajne?

Tudi Apple je že vključil hitro polnjenje v svoje naprave, saj je lansko leto ob modelih iPhone 11 Pro in Pro Max dodajal 18W polnilec. Kljub temu, da je Apple kar dolgo časa z distanco spremljal razvoj hitrega polnjenja, je na koncu vseeno popustil, kajti danes brez tega enostavno ne more prodajati svojih “top-end” modelov.


Glede na povedano do sedaj lahko pričakujemo, da bo hitro polnjenje in tehnologija razvoja baterij pametnih telefonov postala še bolj pomembna tematika v letošnjem letu. Najhitrejši hitri polnilnic bodo postali še hitrejši, Samsung pa bi lahko celo postal prvi proizvajalec pametnih telefonov, ki bo ob prodaji svojih naprav dodajal 45W polnilec. To seveda velja za tiste najdražje telefone, katerih kupci po navadi tudi zahtevajo največ. Tudi ostala konkurenca po vsej verjetnosti ne bo spala, kar pomeni, da bi lahko Apple in ostali rivali skušali zmanjšati razliko do Samsunga.


Najboljši pametni telefoni bodo postali še dražji

Cene telefonov so v zadnjih nekaj letih močno poskočile. Proizvajalci upravičujejo visoke cene z novimi lastnostmi kamer in večjimi ekrani, ki od njih zahtevajo tudi višje stroške proizvodnje. Ti stroški so sicer resnično višji, vendar je vprašanje, ali so dejansko toliko višji, kot so višje tudi končne maloprodajne cene.


Če k temu prištejemo še 5G tehnologijo, nove upogljive dizajne in dodatne, kamere, ter seveda izboljšave baterij in procesorjev, je jasno, da bodo cene še dodatno naraščale – vsaj, kar se tiče “high-end” naprav, katerih cene do že danes ekstremno visoke. Po drugi strani pričakujemo, da bodo vsi proizvajalci poskrbeli tudi za srednjecenovni razred telefonov, posebej tistih, za katere bodo uporabili starejšo tehnologijo.


Telefoni, ki bodo ostali 4G, ali telefoni, ki bodo uporabljali srednjecenovno 5G opremo, kot je recimo procesor Snapdragon 765, se bodo lahko izognili visokim stroškom in posledično višjim cenam. Kljub vsemu pa lahko še vedno pričakujemo, da bodo 5G telefoni stali več kot 4G telefoni z enakimi deli. Poleg tega se moramo že zdaj sprijazniti, da bodo 5G telefoni v zameno za podpor 5G tehnologiji morali odvreči nekaj drugih zanimivih lastnosti – zaradi česar morda ne bodo tako kvalitetni.


Prijavi napako v članku