Računalništvo, telefonija
30.10.2019 07:45

Deli z drugimi:

Share

Pametni roboti v vlogi zaporniških paznikov

Pametni roboti v vlogi zaporniških paznikov so se v praksi izkazali za nadvse učinkoviti.
Pametni roboti v vlogi zaporniških paznikov so se v praksi izkazali za nadvse učinkoviti.

Sodobne robote najdemo že tako rekoč na vseh področjih, ki so bila še pred kratkim v izključni domeni človeka. Ker se visokotehnološke naprave ne pritožujejo nad delovnimi pogoji, ne potrebujejo dopusta in ne zahtevajo plače, proizvajalci in delodajalci vlagajo v to panogo vse več denarja. V Hongkongu pa so šli že tako daleč, da so roboti pred kratkim njihovih zaporih nastopili delovni staž.

Zaporniški roboti oziroma roboti pazniki so opremljeni s kamerami in mikrofoni z namenom, da lahko zaporniki komunicirajo z osebjem zapora. Ti so med pazniki zelo priljubljeni, saj lahko z njimi hitreje opravljajo prehode po dolgih hodnikih zapora. To je pomembno tudi zaradi tega, ker številni zaporniki poskušajo v zaporu narediti samomor, redni obhodi pa naj bi to hitreje zaznali in preprečili.

Hongkonški zapori pri tem uporabljajo tudi sistem za prepoznavanje obrazov in pametne zapestnice. Na ta način lahko zaporniško osebje v vsakem trenutku natančno ve, kjer se določen zapornik nahaja. Preko pametnih zapestnic je mogoče tudi hitro ugotoviti identiteto zapornika, zato zaporniškemu osebju kaznovancev ni treba ročno preštevati, ko se ti vrnejo v njihove zaporniške celice. Umetna inteligenca pa bo poskrbela za to, da bo napovedovala sumljivo vedenje zapornikov ter s tem zaustavila morebitne izgrede.

Poleg večje varnosti in spremljanja, hongkonški zapori razmišljajo tudi o uporabi tehnologije za zabavo in poučevanje zapornikov. Ker so ti v zaporu ločeni od zunanjega sveta in niso na tekočem z razvojem tehnologije, bi jim lahko pri tem bili v pomoč tablični računalniki. Ti bi jim namreč lahko bili preko natančno izbrane vsebine v pomoč, da se bolje prilagodijo zunanjemu svetu, ko bodo zopet svobodni.


Prijavi napako v članku