Računalništvo, telefonija
27.12.2019 08:10

Deli z drugimi:

Share

Pametni mobilni telefoni Apple in Samsung so varni za uporabo!

Pametni mobilni telefoni Apple in Samsung so varni za uporabo!
Pametni mobilni telefoni Apple in Samsung so varni za uporabo!

Pametne mobilne telefone danes uporabljamo praktično vsi, saj nam olajšajo vsakdanje delo, hkrati pa so kot nalašč tudi za preživljanje prostega časa. Prav zaradi njihove izjemne priljubljenosti se v stroki že dlje časa poraja vprašanje, ali njihova uporaba škoduje našemu zdravju. V zvezi z njihovo morebitno škodljivostjo je bilo izvedenih že kar nekaj raziskav in študij, številne pa so tako ali drugače pokazale, naj elektromagnetna sevanja ne bi predstavljala nikakršnega tveganja za zdravje uporabnikov, čeprav trdnih dokazov o tem ni.

Glede sevanja pa so veliko prahu avgusta leta 2019 dvignili strokovnjaki kalifornijskega laboratorija RF Exposure Lab, ki so po naročilu časopisne hiše Chicago Tribune opravili preizkus sevanja številnih modelov pametnih mobilnih telefonov podjetji Samsung in Apple. Omenjena raziskava je namreč pokazala, da naj bi pametni mobilni telefon Apple iPhone 7 dovoljeno mejo sevanja presegal za dvakrat, Samsung Galaxy S8 pa za kar petkrat, kar je pričakovano sprožilo velik val nezadovoljstva. Zaradi tega so pri ameriški zvezni komisiji za komunikacije FCC (Federal Communications Commission) nemudoma sprejeli odločitev, da bodo zadevo preiskali z namenom, da bi ugotovili, ali so prijavljene vrednosti sevanja, kot so jih proizvajalci predložili ob prvi certifikaciji omenjenih modelov telefonov, še vedno resnične in ustrezajo postavljenim omejitvam.

Na srečo je preiskava sprožena s strani ameriške zvezne komisije za komunikacije FCC pokazala, da je sevanje vseh novejših pametnih mobilnih telefonov podjetji Samsung in Apple v skladu z zakonodajo. To dejansko pomeni, da sevanje ni višje od tistega, ki je predpisano, kar pomeni, naj kot dva vata na kilogram, kar je omejitev postavljena v Evropski uniji. Na primer, pametni mobilni telefon iPhone 7 oddaja 1,38 vatov na kilogram, iPhone 8 1,32 vatov na kilogram, Galaxy S8 + 0,26 vatov na kilogram in Galaxy S9 + 0,29 vatov na kilogram. To so vrednosti, ki naj bi bile za uporabnike mobilne telefonije več kot varne.


Prijavi napako v članku