Igre
11.06.2019 10:29
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Odvisnost od računalniških iger priznana kot bolezen!

Odvisnost od računalniških iger priznana kot bolezen!
Odvisnost od računalniških iger priznana kot bolezen!

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v lanskem letu v osnutek mednarodnega standarda za diagnosticiranje in zdravljenje zdravstvenih stanj uvrstila tudi računalniške igre. Po številnih razpravah so se strokovnjaki na koncu vendarle zedinili in odvisnost od računalniških iger opredelili kot bolezen. Odvisnost od računalniških iger ima namreč vse simptome odvisnosti, kar pomeni, da je oslabljena samokontrola posameznika, ki daje igram prednost pred drugimi dnevnimi dejavnostmi, vključno z delom in vzdrževanjem socialnih stokov. Ti simptomi pa morajo pri posamezniku, ki je odvisen od iger, trajati vsaj leto dni.

Glavno vprašanje tu pa je, kako zdraviti posameznike, ki so odvisni od igranja iger. Čeprav mnogi prisegajo na že uveljavljene metode za zdravljenje drugih oblik odvisnosti, so nekateri ugledni strokovnjaki prepričani, da tak način zdravljenja v praksi ni učinkovit. Tu namreč gre za povsem drugačno obliko odvisnosti, ki je še pred kratkim sploh nismo poznali in ima kot takšna drugačne vzvode kot doslej poznane oblike odvisnosti.

Čeprav so bile računalniške igre nedavno uvrščene na seznam odvisnosti in bolezenskega stanja, bo verjetno potrebnega še nekaj časa, preden bodo strokovnjaki oblikovali učinkovit sistem za zdravljenje tovrstne odvisnosti. Tu bo seveda treba ustanoviti še posebne klinike in izobraziti osebje, da bo znalo učinkovito ukrepati in zdraviti bolezen 21. stoletja, ki žal postaja iz dneva v dan pogostejša.


Prijavi napako v članku