Računalništvo, telefonija
28.04.2020 13:15
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Od sedaj najcenjša elektrika!

V času epidemije COVID-19 je vlada RS sprejela ukrep, ki prebivalstvu znižujejo znesek položnice za elektriko. Plačniki za mesece marec, april in maj 2020 ne plačajo prispevkov, ki se nanašajo na priključno moč.
Pregled povečane porabe po posameznem gospodinjskem aparatu (Vir: spletna stran HISENSE GORENJE, izračun ŠOKŠTROM)
Pregled povečane porabe po posameznem gospodinjskem aparatu (Vir: spletna stran HISENSE GORENJE, izračun ŠOKŠTROM)

Položnice so zato nižje za od 5,42 EUR do 18,06 EUR, odvisno od obračunske moči. Ob številnih objavah v medijih pa so odzivi odjemalcev na eni strani zelo pozitivni. Tisti, ki so pa prejeli celo višji znesek položnice kot v predhodnem mesecu pa so izrazili veliko razočaranje. Dejstvo je, da na višino položnice vpliva predvsem količina porabljene elektrike. Več o elektriki v času karantene so strokovnjaki za elektriko platforme ŠOKŠTROM komentirali v nedavnem prispevku za informativno oddajo 24ur: https://www.24ur.com/novice/korona/zakaj-racun-za-elektriko-ni-za-obljubljeno-tretjino-nizji.html

Višji znesek položnice za elektriko

V platformi ŠOKŠTROM so izračunali, da v času omejevanja socialnih stikov štiri članska družina, ki ima vgrajene bolj varčne gospodinjske aparate, s šolo obveznima otrokoma in staršema, ki sta na čakanju na delo doma, porabi za vsaj 30 kWh na teden več elektrike, kot prej, zelo verjetno pa je količina elektrike še precej višja. To pomeni za približno 150 kWh več porabljene elektrike oz. za približno 18 EUR mesečno je znesek položnice višji.Za primerjavo, v primeru 50 evrske položnice porabimo približno 320 kWh. Polovico povečane porabe odpade na kuhanje oz. pripravo hrane, torej približno 60-80 kWh. Skuhamo vsaj en obrok na dan več kot prej, gospodinje pa se pogosteje ukvarjajo tudi s peko kruha in peciva.

Tabela 1: pregled povečane porabe po posameznem gospodinjskem aparatu

TUKAJ PROSIM ZA VSTAVITEV TABELE, KI SEM JO DALA POD SLIKAMI

(Vir: spletna stran HISENSE GORENJE, izračun ŠOKŠTROM)

Približno enak delež povečane porabe predstavljajo druga gospodinjska opravila (kot je pranje perila in likanje) ter zabava (TV, polnjenje telefonov, tablic, računalnikov).

Ker se v ŠOKŠTROM zavedajo, da je vsak prihranjen evro v vsakem gospodinjstvu zelo dobrodošel, predlagajo, da odjemalec posreduje podatke za brezplačni izračun prihranka pri različnih dobaviteljih elektrike na povezavo:

https://sokstrom.si/brezplacno-porocilo-sokstrom-landing/

Znižanje tudi cene elektrike

Nekaj posameznih dobavitelje elektrike je za obdobje karantene samoiniciativno znižalo tudi ceno elektrike. Eden od teh je znižanje izkoristil za medijsko oglaševanje, drugi so zgolj obvestili svoje odjemalce. Elektriko so nekateri dobavitelji znižali od 5 do 15 odstotkov. Se pa v tem času nekateri dobavitelji ponudili zelo nizke akcijske cene elektrike za naslednje obdobje za nove kupce. Opazili so tudi intenzivnejše nagovarjanje k zamenjavi dobavitelja nekaterih spletnih platform, ki ponujajo primerjavo med različnimi dobavitelji elektrike in izbiro najcenejšega ali pa kolektivni nakup. Na spletni strani www.sokstrom.siso med velikonočnimi prazniki kupcem elektrike ponujali 50 odstotni popust za storitev zamenjave dobavitelja.

Dobavitelja v Sloveniji zamenja samo 5 odstotkov vseh odjemalcev.

Po podatkih Agencije za energijo vsako leto dobavitelja zamenja med 45 in 55.000 gospodinjskih odjemalcev. Trend je v zadnjih letih v upadanju. V Sloveniji je skupaj dobrih 860.000 gospodinjskih odjemalcev, kar pomeni, da v koledarskem letu dobavitelja zamenja zgolj dobrih 5 odstotkov odjemalcev. Na razvitih trgih kontinentalne Evrope je odstotek odjemalcev, ki zamenjajo dobavitelja vsako leto po navedbah tujih medijev med 15 in 20 odstotki.

Aktivnih 14 dobaviteljev elektrike, skupaj za dobavo gospodinjskim odjemalcem registriranih 18

Pregled podatkov o registriranih dobaviteljih pri Sistemskem operaterju distribucijskega omrežja SODO d.o.o. pokaže, da je za dobavo elektrike registriranih kar 20 dobaviteljev. V ŠOKŠTROM platformi opažajo, je od teh aktivnih 14. Poročilo o stanju na trgu elektrike objavljeno na spletni strani Agencije za energijo pokaže, da ima 5 največjih dobaviteljev kar 86% tržni delež. Če pogledamo neposredno lastništvo teh dobaviteljev pa so med šestimi največjimi samo štirje lastniško neodvisni. 14 odstotkov tržni delež si deli preostalih 9 manjših dobaviteljev. Inovativne in konkurenčne ponudbe za odjemalce je pričakovati in zaznati predvsem med slednjimi.

Inovativne in konkurenčne ponudbe za dobavo elektrike gospodinjskim odjemalcem

V aprilu je med dobavitelji precej pripravljenosti ponuditi odjemalcem atraktivne cene in pogoje za dobavo elektrike. Dobavitelji imajo stalno v ponudbi nekaj različnih cenikov, ki pa nimajo najnižjih cen elektrike. Zato se moramo potruditi in poiskati t.i. akcijski cenik. V teh dneh se zaključuje akcijska ponudba, po kateri cena elektrike zagotovljena za 12 mesecev z 20% popustom glede na redni cenik, za mesec maj ponuja še dodatnih 5% popusta. Podobna ponudba se nanaša na primerjalno atraktivne akcijske cene, vendar veljajo zgolj do 31. decembra, kar pomeni samo 7 mesecev, preostalih 5 mesecev vezave pa odjemalci plačujejo cene po rednem ceniku. Najbolj oglaševana akcijska ponudba ponuja 15% popust, vendar cene s popustom veljajo zgolj za prve 3 mesece dobave, kasneje zopet najdražji redni cenik. Trenutno najbolj inovativno ponudbo zasledimo pri enem od manjših dobaviteljev. Izkoristili so trenutno razmerje na nabavnih trgih z zelo nizko ceno elektrike za naslednjih 6-8 mesecev. Za obdobje 6 mesecev dobave ponujajo za več kot 15% nižje cene od preostalih akcijskih cenikov oz. kar 40% popust glede na redni cenik. To je še posebej privlačno, saj zahtevajo samo 6 mesečno obdobje vezave, medtem, ko imajo vsi ostali dobavitelji 12 mesečno vezavo. Ob izteku akcijskih cen lahko odjemalec zopet sklene novo pogodbo z istim ali novim dobaviteljem brez pogodbene kazni. Vendar imajo najvišji fiksni mesečni dodatek med vsemi dobavitelji.

Pozor, Energetski zakon dobaviteljem zopet daje pravico zaračunavati pavšalni strošek poslovanja

V letu 2019 je v veljavo stopila sprememba energetskega zakona, ki dobaviteljem daje pravico poleg elektrike in ostalih prispevkov odjemalcem zaračunavati še fiksni mesečni znesek. Ta znesek je sicer majhen, med 0,81 in 2,46 EUR brez DDV. Višja kot je poraba elektrike in znesek na položnici, manj pomemben je dodatek za pavšalne stroške poslovanja. Pri majhni porabi pa je višina tega stroška prevladujoča na izračun najcenejšega dobavitelja, še posebej, če so razlike v ceni elektrike med različnimi dobavitelji majhne. Nekaj dobaviteljev tega dodatka na srečo še vedno ne obračunava.

Ob vseh teh različnih ponudbah in višini pavšalnega stroška poslovanja je primerjava med dobavitelji za manj veščega odjemalca otežena.

Na leto z akcijskim cenikom odjemalec prihrani 80 EUR

Izračuni ŠOKŠTROM platforme pokažejo, da znaša povprečna vrednost letnega prihranka med do sedaj prejetimi 95 zahtevki za brezplačni izračun 80,72 EUR. Vsaj 40 EUR prihranka lahko doseže 58 odstotkov odjemalcev. Odjemalcev z višjo porabo elektrike, ki prihranijo letno več kot 100 EUR pa je 26 odstotkov. Povprečni prihranek v tej skupini je 196 EUR. V ŠOKŠTROM so zabeležil zahtevek, pri katerem je prihranek znašal 441 EUR. Zaskrbljujoče dejstvo je, da ima kar 7 od 10 odjemalcev cene elektrike po rednem ceniku. To dejstvo je posledica, da dobavitelji odjemalca, ki že vsaj 12 mesecev ni zamenjal akcijskega cenika ali dobavitelja, uvrstijo na redni cenik. V ŠOKŠTROM ugotavljajo, da odjemalci, ki plačujejo elektriko po rednem ceniku, z akcijskim cenikom na leto prihranijo za več kot znesek ene položnice.

S pomočjo ŠOKŠTROM do najcenejšega dobavitelja. Od sedaj vedno najcenejša elektrika!

Dobavitelji elektrike nove kupce nagovarjajo različno intenzivno, običajno z reklamo na TV ali radiju, največ zamenjav dobavitelja pa je posledica prodaje elektrike od vrat do vrat. Ker mora dobavitelj agenta, ki izvaja prodajo še dodatno plačati, je cena elektrike v tem primeru razumljivo višja, kot bi jo odjemalec prejel v primeru spletnega nakupa oz. klica dobavitelju.

ŠOKŠTROM platforma (povezava: www.sokstrom.si) odjemalcu ponuja celovito storitev zamenjave dobavitelja:

– Izračun prihranka pri različnih najcenejših dobaviteljih z garancijo vračila kupnine

– Izvedba zamenjave za najcenejšega dobavitelja

– Opomnik pred iztekom pogodbe za dobavo elektrike z akcijskim cenikom

– Hitra in preprosta zamenjava paketa ali dobavitelja elektrike z nekaj kliki na spletni strani

Zakaj izbrati ŠOKŠTROM?

Ker so strokovnjaki za elektriko z več kot 15 letnimi izkušnjami trgovanja in prodaje elektrike

– So neodvisni in ne zastopajo nobenega dobavitelja elektrike

– Vedno poiščejo najcenejšega dobavitelja, prihranek primerjajo med različnimi najcenejšimi dobavitelji.

– Postopek naročila je hiter in enostaven, preko spletne strani se oddajo podatki in kopija računa za elektriko

– Zagotavljajo garancijo na zadovoljstvo uporabnika.

Naročite brezplačen izračun prihranka po akcijskih cenikih pri različnih dobaviteljih. Kliknite na povezavo:

https://sokstrom.si/brezplacno-porocilo-sokstrom-landing/


Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Agencija odmev damijan nacevski s.p
Za več informacij so vam na voljo pri Agencija odmev damijan nacevski s.p
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Agencija odmev damijan nacevski s.p? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku