Računalništvo, telefonija
24.05.2013 18:04

Deli z drugimi:

Share

Od 1. junija lažje izdajanje in plačevanje e-računov za podjetja in posameznike

Podjetje Halcom je predstavilo napredno bančno rešitev za izmenjavo računov v elektronski obliki. Halcomov sistem uporablja že obstoječe, varne e-bančne kanale, kar omogoča enostaven dostop do rešitev za pravne in fizične osebe. Direktor divizije korporativnega bančništva v Vojvođanski banki Slobodan Terzić je na dogodku poudaril racionalizacijo stroškov poslovanja: „ Vojvođanska banka zagotavljanje dodane vrednosti svojim komitentom vidi v tem, da imajo v elektronski banki na enem mestu vse, kar potrebujejo za upravljanje s svojo likvidnostjo.“ Izdajatelji in prejemniki računov v Srbiji, ne glede na to, ali so majhna ali velika podjetja, lahko v postopku izdaje in pošiljanja računov glede na raziskavo Evropske komisije prihranijo kar 75 % vseh stroškov pošiljanja, tiskanja in obdelave računa. Ta storitev bo na voljo tako uporabnikom e-bančništva kot tudi vsem posameznikom, ki imajo dostop do interneta in mobilnega telefona. Na ta način se povečuje število potencialnih uporabnikov in s tem sprejemanje e-računov v Srbiji.
Od 1. junija lažje izdajanje in plačevanje e-računov za podjetja in posameznike
Od 1. junija lažje izdajanje in plačevanje e-računov za podjetja in posameznike

“V Srbiji samo v sektorju telekomunikacij, energetike, storitev in zavarovanja vsak mesec izmenjajo več kot 12 milijonov računov. Na podlagi naše raziskave srbskega tržišča in po obisku več kot 60 najpomembnejših podjetij smo ugotovili, da je Srbija pripravljena, da bo z uvedbo elektronske izmenjave in plačevanja računov povečala učinkovitost poslovanja in s tem znižala stroške obdelave papirnih računov. Ker sistem e-računov omogoča pošiljanje in prejemanje e-računov tudi najmanjšim podjetjem brez kakršnihkoli investicij, verjamemo, da bo ta projekt kmalu postal nacionalen. V Sloveniji sistem e-računov uporablja že 18 bank, ki predstavljajo približno 95 % tržišča, s prenosom obdelave elektronskih računov na največji slovenski procesni center Bankart ob koncu leta 2011 pa so e-računi postali nacionalnega pomena.” pravi Miha Culiberg, direktor poslovnega razvoja v Skupini Halcom.

Plačilne navade v Srbiji se nekoliko razlikujejo od navad državljanov Evropske unije. Po statističnih podatkih iz Združenja srbskih bank le okoli 2 % prebivalstva stroške komunale plačuje s trajnim nalogom za plačilo, e-bančništvo uporablja le okoli 6 %, medtem ko več kot 90 % ljudi račune plačuje na način, ki je prevladujoč in najdražji , in to je gotovinsko plačevanje na bančnih okencih v poslovalnicah. Prav zato je med srbskimi podjetji in bankami velik interes za uvedbo e-računov. Direktor direkcije transakcij in plačevanja pri Societe Generale Banki Igor Macura je poudaril, da so e-računi za njih nekaj povsem novega, njihova banka pa je vedno zainteresirana za inovacije: »Na e-račune gledamo z različnih vidikov. Eden od njih je zadovoljevanje potreb komitentov, drugi pa dopolnjevanje naše bančne ponudbe.«

“Nectar je že pred časom na predlog svojih glavnih kupcev razmišljal o možnosti uvedbe elektronske izmenjave računov. Pozdravljamo dejstvo, da Halcom v Srbiji nudi sistem, ki lahko poleg potreb velikih izdajateljev, kot je Nectar, podpira tudi prejemanje e-računov od malih in srednje velikih podjetij brez kakršnihkoli tehničnih in finančnih prizadevanj ter s tem pospešuje e-poslovanje v celotnem gospodarstvu,” je dejal Miloš Radišić, IT strokovni analitik v Nectar-ju.

Pozitiven odnos srbskih podjetij do uvedbe e-računov temelji na danes predstavljenem primeru slovenskega podjetja Adria Mobil, enega največjih in najbolj znanih evropskih proizvajalcev avtodomov in počitniških prikolic. Adria Mobil je na samem začetku uvedbe e-računov in izmenjave teh z največjimi dobavitelji v nekaj mesecih delež elektronskih računov povečala na 44 %.

Nebojša Vasiljević, namestnik ministra za elektronske komunikacije, informacijsko družbo in poštnih promet v Ministrstvu za zunanjo in notranjo trgovino in telekomunikacije je dejal: “Srbija je na poti k vključevanju v Evropsko unijo naredila veliko na področju digitalizacije in približevanju evropskim standardom. Halcomov projekt prispeva k napredovanju e-poslovanja, ki je ena od prednostnih nalog ministrstva.”

Podjetje Halcom je v Srbiji edino, ki lahko v tem trenutku ponudi izdajanje, prejemanje in plačevanje računov z uporabo e-bančništva na enem mestu, brez velikih investicij in z uporabo obstoječe infrastrukture. Sistem je odprt tudi za e-bančne rešitve drugih proizvajalcev.

E-računi prinašajo koristi za vse udeležence v plačilnem prometu. Uporaba Halcomovega sistema E-računi omogoča preprosto povezovanje in izmenjavo podatkov med informacijskimi sistemi največjih izdajateljev in prejemnikov ter optimizacijo procesa likvidacije in plačevanja. Banke, ki bodo za svoje komitente uvedle Halcomov sistem za izmenjavo e-računov, bodo na ta način gospodarskim družbam omogočile uporabo že obstoječih, varnih in razpoložljivih elektronskih bančnih kanalov. Sistem podpira izmenjavo e-računov med vsemi vrstami uporabnikov, od najmanjših do največjih podjetij, hkrati pa omogoča tudi prejemanje e-računov v banko ali na spletni portal e-računov tudi prebivalstvu. Plačilo računa se izvede z enim klikom, kadarkoli in kjerkoli, z uporabo e-bančništva ali mobilnega plačevanja PlatiMo.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem HALCOM d.d.
Za več informacij so vam na voljo pri HALCOM d.d.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem HALCOM d.d.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku