Računalništvo, telefonija
04.01.2012 10:04
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Obvezen internet v vseh gostinskih lokalih

Vsi malezijski lokali bodo kmalu opremljeni z brezžičnim dostopom v svetovni splet!
Vsi malezijski lokali bodo kmalu opremljeni z brezžičnim dostopom v svetovni splet!

Medtem ko Evropska unija razmišlja o možnosti, da bi prepovedala uporabo brezžičnih povezav Wi-Fi v šolstvu in drugih javnih ustanovah (bolnišnice, zdravstveni domovi, upravne enote in podobno), je v Maleziji slika povsem drugačna. Tam je parlament sprejel poseben zakon, ki gostinskim obratom nalaga, da morajo vsem obiskovalcem nuditi brezžičen dostop do interneta. Če lokali tem zahtevam ne bodo zadostili, jim bo malezijska vlada brez večjih »komplikacij« odvzela dovoljenje za obratovanje.

Zakon o obveznem nudenju brezžičnega dostopa do interneta bo sprva veljal le za malezijsko prestolnico Kuala Lumpur, in sicer od meseca aprila naprej. Določbam zakona bodo podvrženi vsi gostinski obrati, katerih površina je večja od 11 kvadratnih metrov. To v praksi pomeni, da bodo morali dostop do interneta zagotoviti vsi lokali, z izjemo majhnih uličnih kioskov. Poznavalci so prepričani, da večjega upora s strani lastnikov gostinskih obratov ne gre pričakovati, saj jim zakon daje možnost, da storitve brezžičnega dostopa do interneta zaračunavajo.

Zakon o obveznem nudenju brezžičnega dostopa do interneta predvideva še, da bodo morali biti vsi lokali, ki bodo svoja vrata odprli po aprilu, že opremljeni z brezžičnim dostopom do interneta. V nasprotnem primeru ne bodo pridobili dovoljenja za obratovanje. Vsi ostali gostinski lokali bodo morali vzpostaviti brezplačne točke Wi-Fi do obnovitve obratovalnega dovoljenja. In to še ni vse. Malezijska vlada razmišlja celo o možnosti, da bi v javnih zgradbah v mestu vzpostavila dostopne točke Wi-Fi za brezplačen dostop do interneta. Le zakaj se česa takega ne domisli naša vlada? S tem bi namreč imeli koristi tako potrošniki kot gospodarstvo.


Prijavi napako v članku