Računalništvo, telefonija
01.11.2017 08:51
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Novo vodilo za grafične kartice prihodnosti

Novo vodilo za grafične kartice prihodnosti
Novo vodilo za grafične kartice prihodnosti

Tehnologija PCI Express se že več let uporablja kot tehnologija za povezovanje različnih tipologij znotraj računalniških sistemov, njeno glavno poslanstvo pa je trenutno na področju grafičnih kartic. Dandanes se množično uporablja vodilo PCI Express 3.0, ki je prisotno že vse od leta 2011 in je še vedno kos grafičnim karticam najvišjih zmogljivosti. Ker pa proizvajalci grafičnih kartic napovedujejo precej zmogljivejše grafične rešitve, ne preseneča, da so bile uradno objavljene prve specifikacije za vodilo PCI Express 4.0, za katerega so izrazili zanimanje tako pri podjetju AMD kot Nvidia.

Mnogi poznavalci so prepričani, da se bo na to vodilo nedvomno splačalo počakati, saj to vsaj na papirju obeta veliko. Novost naj bi se ponašala s prenosom podatkov do 16 milijard gigatransferjev na sekundo (dvakrat več kot vodilo PCI Express 3.0) oziroma dveh gigabajtov na sekundo. Novo podatkovno vodilo bo še vedno temeljilo na osnovi bakrenih vodnikov, medtem ko naj bi zunanja različica uporabljala optične povezave, kar bo prineslo spremembe tako v proizvodnem postopku kot uporabljenih materialih.

Zmogljivost pasovne širine vodila PCIe 4.0 bodo najprej znali izkoristiti vodilni proizvajalci mrežne opreme za poslovne uporabnike in proizvajalci pogonov Solid State. Nekoliko pozneje bo na voljo še domačim uporabnikom, vključno z grafičnimi karticami. Novi standard PCIe 4.0 bo na srečo združljiv s prejšnjimi različicami (3.0, 2.0 in 1.x), za razvoj novega vodila pa skrbijo vsa večja računalniška podjetja, in sicer AMD, Nvidia, HP, IBM in Intel, tako da bo razpoložljive strojne opreme več kot na pretek.


Prijavi napako v članku