Računalništvo, telefonija
16.03.2008 09:24

Deli z drugimi:

Share

Novice iz IBM-a

IBM dobil naziv vodilno “zeleno” IT podjetje
Vodilna svetovna računalniška medijska hiša Computerworld je družbi IBM podelila naziv “Top Green IT Company” za leto 2008. Priznanje, namenjeno podjetju, ki pri svojem delovanju najbolj celovito in učinkovito upošteva okolju prijazna načela poslovanja, so letos podeljevali prvič.

Po besedah Dona Tennanta, glavnega urednika Computerworld-a, danes ni dovolj, če se podjetje samo opredeljuje kot ekološko ozaveščeno podjetje. Biti “zeleno” podjetje pomeni več. V današnjem poslovnem svetu štejejo učinkovitost, racionalna raba energije in upoštevanje okolju prijaznih načel pri sprejemanju pametnih poslovnih odločitev. V obrazložitvi nagrade Computerworld poudarja, da je IBM resno preučil vplive svojih tehnologij na okolje in načine, s katerimi lahko ta vpliv na okolje tudi spremeni. S pametnimi poslovnimi potezami, ki so zbrane v pobudi, imenovani Project Big Green, ter osredotočenju na energetsko učinkovite tehnologije in storitve na vseh področjih delovanja podjetja je IBM pokazal resnično dolgoročno skrb za okolje.

Pobuda Project Big Green, ki jo je IBM objavil maja 2007, vključuje strategije, ki IBM ovim klientom omogočajo podvojitev računalniških zmogljivosti, ne da bi povečale porabo energije. Computerworld je postopek izbire okolju najprijaznejšega podjetja začel jeseni leta 2007. S pomočjo najbolj priznanih strokovnjakov IT so oblikovali merila za ocenjevanje podjetij, ki pri svojem delovanju skrbijo za zmanjšano porabo energije in izpustov toplogrednih plinov. Uredniki so vprašalnik po različnih poteh posredovali širši IT javnosti, resničnost in točnost pridobljenih odgovorov pa so dodatno preverili pri predstavnikih podjetij. Na podlagi tako pridobljenih podatkov so naredili lestvico dvanajstih najbolj “zelenih” IT uporabnikov in dvanajstih najbolj “zelenih” IT ponudnikov.

Storitve za sodelovanje in socialna omrežja
IBM je objavil nove storitve, namenjene organizacijam, ki uporabljajo orodja za sodelovanje ter socialna omrežja za povečevanje učinkovitosti in sposobnosti zaposlenih. Storitve, poimenovane Enterprise Adaptability Services, vključujejo edinstveno metodologijo za ugotavljanje donosnosti naložbe (ROI) v orodja za socialna omrežja, uporabo obsežnih komunikacijskih programov za podporo hitrejšega pričetka uporabe novih storitev, samodejno identifikacijo ključnih talentov in analizo socialnih omrežij.

Storitve Enterprise Adaptability gradijo na vodilni IBM ovi tehnologiji, kot so Web 2.0, spletne dveri, upravljanje z vsebinami in tehnologije za sodelovanje. Storitve Enterprise Adaptability bodo postale pomemben del portfelja programske opreme, pa tudi portfelja svetovalnih storitev družbe IBM. Klientom bodo prinesle nova orodja za uporabo talentov in strokovnega znanja, ki so zbrana znotraj organizacije, pri partnerjih in klientih.

Raziskava 2008 Global Human Capital Study, v katero je IBM vključil štiristo managerjev v štiridesetih državah, nedvomno kaže, da je vzpostavitev prožne in prilagodljive organizacije ključna za uspeh podjetij. Vendar je raziskava pokazala tudi, da se komaj 11 odstotkov podjetij ocenjuje kot zelo prilagodljiva, kar pomeni, da so sposobna napovedati, katere veščine bodo potrebovala v prihodnosti, učinkovito poiskati strokovnjake s temi veščinami ter učinkovito sodelovati s strokovnjaki znotraj in zunaj podjetja. S storitvami Enterprise Adaptability se lahko podjetja naučijo, kako vključiti tehnologije Web 2.0 v samo osnovo poslovanja, s tem da omogočijo zaposlenim, partnerjem in klientom komuniciranje, vzpostavljanje novih poslovnih povezav ter sprejemanje poslovnih odločitev v realnem času, v kontekstu vsakodnevnega dela.

Prototip okolju prijazne tehnologije optičnih omrežij
Raziskovalci podjetja IBM so predstavili prototip tehnologije, ki bo omogočala izjemno veliko pasovno širino, pri čemer bo potrebovala izjemno malo energije. Nova tehnologija naj bi pomenila revolucijo na področju uporabe in izmenjave informacij, saj bo omogočala izjemno hitro izmenjavo podatkov med različnimi napravami, vse od superračunalnikov do mobilnih telefonov.

Nova tehnologija namesto žic uporablja svetlobo, omogočala pa naj bi prenos s hitrostjo do osem terabitov na sekundo, kar ustreza pretakanju 5000 videokanalov v visoki ločljivosti. Ob tem bo poraba energije tolikšna, kot jo porabi ena stovatna žarnica. Napovedana tehnologija bo bistveno povečala energetsko učinkovitost računalniških centrov. Obenem bo povečala hitrost izmenjave velikih količin podatkov pri različnih računalniško zahtevnih opravilih, Med take sodijo znanstvene raziskave na področju odkrivanja novih zdravil ali napovedovanju vremena, delo zdravnikov, ki pošiljajo medicinske slike visokih ločljivosti specialistom v diagnosticiranje med tem, ko bo bolnik še v ordinaciji.

Z vidika prenosa velikih količin podatkov pa so dokaj zahtevna tudi preprostejša opravila, na primer prenos filmov visoke ločljivosti med različnimi napravami ali njihova izmenjava med prijatelji. Nova optična tehnologija, ki predstavlja enega od pomembnih gradnikov IBM-ove pobude okolju prijaznega računalništva, naj bi omogočala izjemne energetske prihranke pri uporabi superračunalnikov. Za običajno povezavo v dolžini sto metrov bo porabljene stokrat manj energije, kot je danes porabi žična povezava, in desetkrat manj, kot je porabijo danes dosegljivi optični moduli. Nova tehnologija bo omogočila izdelavo superračunalnikov z zmogljivostjo, ki se nahaja v rangu peta (1015) in exa (1018) flops (operacij s premično vejico na sekundo).

SOA izboljšuje učinkovitost zdravstva
Družba IBM je objavila novo iniciativo za izboljšanje produktivnosti in kakovosti storitev ter za zmanjšanje stroškov v zdravstvu. V iniciativi bo poleg IBM-a sodelovalo še devet poslovnih partnerjev, ki razvijajo svoje aplikacije za zdravstvo na podlagi razvojne platforme IBM SOA Foundation ter na osnovi odprtih tehnologij in industrijskih standardov.

Strategija družbe IBM na področju zdravstva je zasnovana na storitveno usmerjeni arhitekturi in uporabi odprtih standardov ter na standardiziranih elektronskih podatkih o bolnikih. Tak pristop omogoča varno in zaupno izmenjavo podatkov med pooblaščenimi uporabniki v zdravstvu in zdravstvenimi zavarovalnicami. Da bi dosegel te cilje, IBM s klienti v zdravstvu sodeluje pri preoblikovanju poslovnih procesov izmenjave podatkov in s tem povezane informacijske podpore. Pri tem morajo biti procesi in izmenjava podatkov bolj osredotočeni na bolnika. Izvajalci zdravstvenih storitev, ki vzpostavijo infrastrukturo na podlagi te strategije, lahko izboljšajo kakovost svojih storitev ter obenem zmanjšajo stroške njihovega izvajanja.

SOA lahko pomaga omenjenim organizacijam pri zagotavljanju prožnosti in pripravljenosti na prihodnje spremembe, ko se bodo denimo pojavile nove zahteve v zakonodaji ali spremembe pri metodologijah zdravstvene oskrbe. Devet partnerskih podjetij ponuja programsko opremo, ki jo trenutno uporablja več kot 8000 zdravstvenih organizacij po vsem svetu.


Prijavi napako v članku