Strojna oprema
03.02.2008 10:09
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Novi profesionalni objektivi Nikkor

Podjetje Nikon Europe je predstavilo novi nagibno/premični (tilt/shift) objektiv PC-E NIKKOR 24 mm f/3,5D ED, 24-milimetrski širokokotni objektiv za fotografiranje v studiu ter za fotografiranje arhitekture in pokrajine. Nov je tudi AF-S DX NIKKOR 16-85 mm f/3,5-5,6G ED VR, DX-NIKKOR, ki ima širokokotni zoom s 5,3-kratno povečavo. Gre za prvi 16-milimetrski širokokotni objektiv, opremljen s stabilizatorjem slike VR II podjetja Nikon, ki omogoča snemanje fotografij z do 4 stopnje daljšim časom osvetlitve, kot je običajno. Mikro fotografiranju in fotografiranju od blizu so inženirji namenili objektiv AF-S Micro NIKKOR 60 mm f/2,8G ED s funkcijo najmanjše razdalje ostrenja 185 mm.

PC-E NIKKOR 24 mm f/3,5D ED


Priročen objektiv.

Nagibno/premični (tilt/shift) objektiv PC-E NIKKOR 24 mm f/3,5D ED je 24-milimetrski širokokotni objektiv za fotografiranje v studiu ter za fotografiranje arhitekture in pokrajine. Objektiv ponuja širok razpon nagibanja in premikanja in je vodilni v svojem razredu, saj ga lahko nagibate za +/-8,5 stopinj in premikate za +/-11,5 mm. Objektiv lahko obrnete za 90 stopinj v levo ali desno z vmesnimi intervali po 30 stopinj. Za natančno ročno ostrenje je objektiv združljiv z elektronskimi daljinomeri v vseh Nikonovih zrcalno-refleksnih fotoaparatih in omogoča nadzor samodejne zaslonke v Nikonovih fotoaparatih D3/D300.

“Podjetje Nikon je prvi 35-milimetrski nagibno/premični (tilt/shift) objektiv razvilo že leta 1961. Izjemna kakovost slike in vrhunske ravni premikanja, ki jih zagotavlja nagibno/premični (tilt/shift) objektiv PC-E NIKKOR 24 mm f/3,5D ED, dokazujejo tradicijo inovacij in optične kakovosti objektivov NIKKOR.” pravi Robert Cristina, direktor oddelka za profesionalne izdelke in Nikon Professional Services v podjetju Nikon Europe B.V.

Objektiv fotografom omogoča popoln nadzor nad vsemi funkcijami z gumbi, ki so enostavni za uporabo. Med njimi so obroček zaslonke, gumb za zmanjšanje zaslonke, obroček za izostritev na objektivu, gumb za nagibanje in gumb za premikanje. Nikonova nanokristalna prevleka, objektiv s tremi elementi iz ED-stekla in asferični elementi skupaj tvorijo objektiv, ki ponuja izjemno optično kakovost in zmanjšuje nastanek lis, neenakomerne osvetljenosti in barvnega odstopanja.

Objektiv PC-E NIKKOR 24 mm f/3,5D ED ima največjo zaslonko f/3,5 in najmanjšo zaslonko f/32 ter najmanjšo razdaljo ostrenja 0,21 m. Objektiv je dobro zaščiten pred učinki prahu in vlage ter tehta 730 gramov. Velikost filtra/priključka je 77 mm. Predvidena cena objektiva PC-E NIKKOR 24 mm f/3,5D ED znaša 2.079 evrov, na tržišče pa naj bi prišel to pomlad. Skupaj z objektivom dobite tudi bajonetno sončno zaslonko in mehko torbico.

AF-S DX NIKKOR 16-85 mm f/3,5-5,6G ED VR

Objektiv AF-S DX NIKKOR 16-85 mm f/3,5-5,6G ED VR, DX-NIKKOR, ki ima širokokotni zoom s 5,3-kratno povečavo. To je prvi 16-milimetrski širokokotni objektiv, ki je opremljen s stabilizatorjem slike VR II podjetja Nikon, ki omogoča snemanje fotografij z do 4 stopnje daljšim časom osvetlitve, kot je običajno. Namenjen je predvsem uporabnikom priljubljenih Nikonovih fotoaparatov D80, D200 in zrcalno-refleksnih digitalnih fotoaparatov D300. Ima 16-mm kot za slikanje pokrajin in notranjih prostorov ter 85-mm telefoto objektiv, ki je najbolj primeren za portrete. Objektiv je narejen tako za strokovnjake kot za navdušene fotografe ter je primeren za potovanja in slikanje narave, saj v celotnem območju zooma omogoča najmanjšo razdaljo ostrenja 0,38 m. Objektiv AF-S DX NIKKOR 16-85 mm f/3,5-5,6G ED VR je zelo priročen, saj je velik le 72×85 mm in ima 67-milimetrski nastavek, ki se ne vrti. Vgrajen stabilizator slike VR II vključuje običajen in aktiven način ter zagotavlja sijajne in ostre slike tudi v pogojih z malo svetlobe.

“Ker objektiv 16-85 mm f/3,5-5,6G ED VR omogoča tako širokokotno slikanje kot slikanje bližnjih posnetkov, je primeren za slikanje notranjih prizorov, porok, portretov in drugega,” pravi Robert Cristina “Ta izpopolnjen objektiv je težak samo 485 gramov ter je dovolj kompakten in zmogljiv, da lahko postane stalen spremljevalec vsakega fotografa.”

Objektiv AF-S DX NIKKOR 16-85 mm f/3,5-5,6G ED VR je nadgradnja izjemno priljubljenega objektiva NIKKOR 24-120 mm VR, a je dobrih 90 gramov lažji. Dvojno ED-steklo omogoča zelo kakovostne slike z izredno visokim kontrastom in zmanjšuje nastanek lis ter neenakomerne osvetljenosti. Predvidena cena objektiva AF-S DX NIKKOR 16-85 mm f/3,5-5,6G ED VR je 679 EUR. Na nekaterih evropskih trgih bo objektiv mogoče kupiti tudi kot del kompleta s fotoaparatom Nikon D300 D-SLR.

AF-S Micro NIKKOR 60 mm f/2,8G ED


Za najmanjše podrobnosti.

Objektiv AF-S Micro NIKKOR 60 mm f/2,8G ED je namenjen mikro fotografiranju in fotografiranju od blizu s funkcijo najmanjše razdalje ostrenja 185 mm. Objektiv vsebuje Nikonovo ekskluzivno nano-kristalno prevleko in elemente ED-stekla za izjemno kakovost slike, ki zmanjšujejo nastanek lis, neenakomerno osvetljenost in barvno odstopanje. Objektiv AF-S Micro NIKKOR 60 mm f/2,8G ED je kompakten in enostaven za uporabo ter ima funkcijo IF in nevrtljiv sprednji element, ki omogočata uporabo dodatne opreme, kot je komplet bliskavice SB-R1C1 Macro.

Objektiv deluje v ročnem in samodejnem načinu s pogonom AF-S skoraj neslišno, tako da ne boste preplašili živali in žuželk, ki jih boste morda fotografirali od blizu. Namenjen je za uporabo z Nikonovo napredno linijo digitalnih fotoaparatov in je idealna alternativa standardnim 50-mm objektivom.

“Objektiv je s svojo vrhunsko optično kakovostjo in tihim delovanjem primeren tako za bližnje posnetke kot za portrete,” je povedal Robert Cristina, direktor oddelka za profesionalne izdelke in NPS v podjetju Nikon Europe B.V.

Zaradi okrogle diafragme z devetimi ploščicami so neizostreni predmeti v ozadju videti mehkejši, naravnejši in nevsiljivi, edinstveno optiko pa sestavljata dva asferična elementa, ki zmanjšujeta zamegljenost in sferično popačenje.

Fotografom bo zagotovo všeč zaradi kompaktnosti in velikosti ter obsega zaslonke od f/2,8 do f/32. Mere objektiva AF-S Micro NIKKOR 60 mm f/2,8G ED so 73×89 mm in tehta 425 gramov. Skupaj z objektivom dobite tudi mehko torbico za shranjevanje. Predvidena cena objektiva AF-S Micro NIKKOR 60 mm f/2,8G ED, ki bo na voljo konec marca, je 589 evrov.


Prijavi napako v članku