Telefoni
23.09.2014 08:51

Deli z drugimi:

Share

Novi iPhone 6 manj vreden od Samsunga Galaxy S5

Procesor A8 v novih mobilnikih iPhone 6 je le za odtenek zmogljivejši od procesorja v lanskoletnem modelu iPhone 5S.
Procesor A8 v novih mobilnikih iPhone 6 je le za odtenek zmogljivejši od procesorja v lanskoletnem modelu iPhone 5S.

Prvi podatki prodaje novih Applovih pametnih mobilnih telefonov iPhone 6 so naravnost dih jemajoči, saj so trgovci širom sveta v pičlih treh dneh prejeli za kar 10 milijonov prednaročil za iPhone 6 in iPhone 6 Plus. Ker pa je njihova maloprodajna cena v ZDA relativno visoka (preračunanih 505 evrov za 16 GB različico iPhona 6 in preračunanih 583 evrov za 16 GB različico iPhona 6 Plus), so zanesenjaki spletnega portala Teardown preverili, koliko znašajo proizvodni stroški zanju. Ti so na podlagi javno dostopnih cen prišli do »spoznanja«, da skupna cena materialov vgrajenih v mobilnik iPhone 6 ne presega preračunanih 176 evrov, v mobilnik iPhone 6 Plus pa preračunanih 188 evrov. To dejansko pomeni, da je proizvodnja cena manjšega iPhona 6 za preračunanih 12 evrov nižja v primerjavi s konkurenčnim mobilnikom Samsung Galaxy S5, medtem ko je večjo iPhone 6 Plus zgolj za pičle preračunane tri evre dražji.

Pri pametnih mobilnih telefonih iPhone 6 in iPhone 6 Plus največji strošek predstavljata zaslona Retina visoke ločljivosti, saj Apple za zaslon s 4,7-palčno (11,9-centimetrsko) in 5,5-palčno (14-centimetrsko) diagonalo ter zaščitno steklo odštetje preračunanih 32,3 evrov oziroma preračunanih 40 evrov. Med dražjimi komponentami novincev najdemo še procesor (preračunanih 29 evrov), sistemski pomnilnik (preračunanih 14 evrov) in digitalni fotoaparat (preračunanih 13,6 evrov). Stroški sestave za oba nova Applova pametna mobilna telefona iPhone 6 naj bi znašali le preračunanih 3,6 evrov.

Pri tem velja opozoriti, da zanesenjaki spletnega portala Teardown pri skupni ceni materialov novih pametnih mobilnikov iPhone 6 niso upoštevali stroškov pakiranja, logistike in marketinga. To pomeni, da so dejanski stroški proizvodnje Applovih supermobilnikov malenkostno višji. Kljub temu bo telefonski gigant od vsakega prodanega mobilnika kar precej zaslužil.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku